Bazı meyve türlerinin dişi organ dokularından somatik embriyo oluşumu
Somatic embryogenesis from pistil of some fruit crops
  1. Tez No: 131399
  2. Yazar: KAHRAMAN GÜRCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. İLHAMİ KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Somatic embriyogenesis, callus, pistil, stigma, style, ovarium BA, 4-D, pear, quince, apple, plum, apricot sweet cherry, sour cherry, walnut, hazelnut, lemon
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI MEYVE TÜRLERİNİN DÎŞt ORGAN DOKULARINDAN SOMATİK EMBRİYO OLUŞUMU Kahraman GÜRCAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Pro£ Dr. A. Dhami KOKSAL Çalışmada armut (Pyrus communis L. ev“Ankara”), ayva (Cydonia oblonga Mili. ev“Etanek”X elma (Afete x domestica Borkh. ev“Gloster”), erik {Primus domesiica L. ev“Stanley”), kayısı (Primus armeniaca L. ev“Şekerpare”), kiraz (Prtmus avium L. ev“Dalbastı”), vişne (Prtmus cerasus L. ev“Kütahya”), ceviz (Juglans regia L.“Kaman”), findik (Corylus avellcma L. ev“Tombul”) ve limonda (Citrus limon (L.) Burm. ev.“ Kara limon”) dişi organ dokularından stigma, stil ve ovaryumdan somatik embriyo ve kallus oluşum oranlan üzerine 1, 3, 5 mg/l benziladenin (BA) ve 2,4-diklorofenoksiasetikasitin (2,4-D) etkileri incelenmiştir. Besin ortamı olarak 500 mg/1 malt ekstrakt, 50 g/l sakkaraz ve 7 g/l agar katılan değiştirilmiş Murashige ve Skoog (MS) ortamı esas alınmıştır. Kültürler 25±1°C sıcaklık ve 16 saat aydınlık koşullarda inkübe edilmiştir, iki yıl yapılan çalışmalar sonucunda erik dışındaki tüm türlerde özellikle 2,4-D uygulamalarında kallus oluşumları meydana gelmiştir. Somatik embriyo oluşumu, sadece limonda 5 mg/1 BA uygulamasında ovaryumdan %21 ve stilden %23.5 oranlarında belirlenmiştir. 2883, 54 sayfa ANAHTAR KELİMELER! Somatik embriyo ©tuşumu, kallus, dişi organ, stigma, stil, ovaryum, BA, 2,4-D, armut, ayva, elma, erik, kayısı, kiraz, vişne, ceviz, findik, limon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SOMATIC EMBRIYOGENESIS FROM PISTILS OF SOME FRUITS CROPS Kahraman GCRCAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor Prof. Dr. A. İlhami KOKSAL The effects of 1,3, and 5 mg/1 64>enzylafflinopurine (BA) or 2,4-dichtorophenoxyacetic acid (2,4-D) on the rate of somatic embryogenesis and callus formation from pistils' stigma, style, and ovary of pear (Pyrtis communis L. cv 'Ankara1), quince (Cydonia oblonga Mill, ev“Ekmek*), apple (Malm x domestica Borkh. cv 'Gloster'), plum (Primus domestica L. cv ”Stanley'), apricot (Primus armeniaca L. cv 'Şekerpare'), sweet cherry (Prwms avium L. cv 'Dalbasa'), sour cherry (Prwms cerasvs L. cv 'Kütahya'), walnut (Juglans regia L. 'Kaman'), hazelnut (Coryhts avellana L. cv Tombul') and lemon (Citrus limon (L.) Barm, cv."Kara limon') were investigated. Modified Murashige and Skoog (MS) medium supplemented with 500 mg/L malt extract, SO g/1 sucrose and 7 g/1 agar was used as basal medium. The cultures were incubated at 25±1°C under lo^jhotoperiod. As a result of two years repeated research, especially callus formation occurred from all species except plum on medium containing 2,4-D. Somatic embryos were only obtained from lemon's styles and stigmas on 5 mg/1 BA treatment wim percentages of 23.5% and 21%. 2003, 54 pages