Atatürk Üniversitesi enerji gereksinimi için kojenerasyon sisteminin uygulanabilirliği
Applicability of the cogeneration systems of the Atatürk University energy requirements
  1. Tez No: 131463
  2. Yazar: ALİ ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam, enerji, kojenerasyon, tasarruf, temiz hava, Life, energy, cogenaration, possession, clean air
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ENERJİ GEREKSİNİMİ İÇİN KOJENERASYON SİSTEMİNİN UYGULANABİLİRLİĞİ Ali ÇELİK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman Yrd. Doç. Dr. Fikret YÜKSEL Teknolojinin toplum hayatına girmesiyle enerji talebi o oranda artmış, aynı zamanda birincil enerji kaynaklan da hızla azalmıştır. Dolayısıyla enerjinin verimli bir şekilde kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Bu durum araştırmacıları birincil enerji kaynaklarını en verimli şekilde kullanabilen, enerji temin güvenliğini artıran, enerji maliyetini azaltan alternatif yöntemler aramaya yönlendirmiştir. Bu yöntemlerin başında II. Dünya Savaşından beri kullanılan ve ülkemizde de son yıllarda rağbet gören bileşik ısı-güç üretim sistemleri (kojenerasyon sistemleri) gelmektedir. Bu çalışmada kojenerasyon sistemleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve kojenerasyon sistemlerinde kullanılan motorlar hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca, Atatürk Üniversitesi enerji gereksinimi için kojenerasyon sisteminin uygulanabilirliği (teknik ve ekonomik açıdan) incelenmiştir. 2003, 80 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis APPLICABILITY OF THE CONGENERATION SYSTEM OF THE ATATÜRK UNIVERSITY ENERGY REQUIREMENTS Ali ÇELİK Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Supervisor: Asst. Prof. Dr. Fikret YÜKSEL The introduction of technology to people's lives demands more energy utilization making main energy sources of the world to decrease drastically. Hence, it is a requirement to use energy economically. This situation directed researches led to use the primer energy resources productively, and to search alternative methods to decrease production cost. One of the method used since the second world war is the united heat power production system (also known as cogeneration systems). In this study, cogeneration systems are investigated in detail and information about engines used in the cogeneration systems is given. Furthermore the applicability the cogeneration system of the Atatürk University energy requirement is investigated. 2003, 80 pages