Farklı sürelerde kesime sevkedilen etlik piliçlerde rasyona probiyotik ilavesinin besi performansı ve karkas karakterleri üzerine etkisi
Dietary probiotic effect on growth, slaughtering and carcass traits in broiler chickens slaughtered at different ages
  1. Tez No: 131494
  2. Yazar: HÜLYA DURDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVLÜT KARAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: etlik civciv, performans, probiyotik, kesim, karkas, broiler, performance, probiotics, slaughter, carcass n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi FARKLI SÜRELERDE KESİME SEVKEDİLEN ETLİK PİLİÇLERDE RAS YONA PROBİYOTİK İLAVESİNİN BESİ PERFORMANSI KESİM VE KARKAS KARAKTERLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Hülya DURDAĞ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mevlüt KARAOĞLU Bu çalışma, farklı sürelerde kesime sevkedilen etlik piliçlerde rasyona probiyotik (115- Biogallinox: Saccaharomyces cerevisiae) ilavesinin besi performansı, kesim ve karkas karakterleri üzerine etkilerini tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Deneme, 336 adet günlük Ross-308 broyler civcivi, 3 muamelede 8 'er tekerrür, ve her tekerrürde 14 hayvan bulunacak şekilde alt gruplara dağıtılarak 49 günde tamamlanmıştır. Kontrol grubuna (Po) katkısız yem verilirken, diğer iki gruba sırasıyla %0.1 (Pı) ve %0.2 (P2) düzeylerinde 115-Biogallinox (Saccaharomyces cerevisiae) katılmıştır. Deneme boyunca canlı ağırlıklar ile yem tüketimleri haftalık olarak belirlenmiştir. Deneme sonu canlı ağırlık, günlük canlı ağırlık artışı, günlük yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve mortalite bu değerler sırasıyla Po grubu için 2524.9 g, 50.67 g, 94.42 g, 1.86 ve %1.79; Pı grubu için 2559.1g, 51.39 g, 94.79 g, 1.85 ve %0.0; P2 grubunda ise 2548.3 g, 51.15 g, 95.91 g, 1.88 ve %1.79 olarak tespit edilmiştir. Bu değerler üzerinden yapılan istatiktiksel analizler sonucunda gruplar arasında fark bulunmamıştır. Sıcak ve soğuk karkas ağırlıkları ile randımanları ve abdominal yağ ağırlıkları P0'da 1543.79, %72.70, 1521.33, %71.28, 24.17 g; Pı'de 1561.08 g, %72.65, 1539.42 g, %71.62, 30.21 g; P2'de ise 1558.66 g, %72.52, 1535.17 g, %71.54 ve 31.04 g olarak belirlenmiştir. Farklı kesim dönemlerinde elde edilen karkas özellikleri ile yenilebilir ve yenilmeyen organ ağırlıkları bakımından gruplar arasındaki fark önemsiz (P>0.05) çıkmıştır. Deneme sonunda 49. günde kesimi gerçekleştirmenin karkas ağırlığı ve yem değerlendirme bakımından daha uygun olduğu saptanmıştır (PO.01). 2003, 62 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Dissertation DIETARY PROBIOTIC EFFECT ON GROWTH, SLAUGHTERING AND CARCASS TRAITS IN BROILER CHICKENS SLAUGHTERED AT DIFFERENT AGES Hülya DURD AG Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Sciences Supervisor: Ass. Prof. Dr. Mevlüt KARAOGLU The present study was carried out to determine the effects of probiotics on growth, slaughtering and carcass characteristics of broiler chickens slaughtered at different days (35th, 42* and 49th days). A-day-old male 336 Ross-308 chicks were weighed and randomly assigned to three dietary treatment groups (P0: 0.0% probiotic; Pi: 0.1% probiotic and P2:0.2% probiotic) and the research was conducted at 3x3 factorial arrangenments. Each treatment groups were replicated eight times as subgroups, comprising of 14 birds each. A commercial broiler strain chickens (Ross-308) were grown to 49 days of age on common starter (3100 kcal. ME/kg and 22% CP) (0 to 21 days) and grower (3000 kcal. ME/kg and 20% CP) (21 to 49 days) diets calculated to meet NRC recommendations. 115-Biogallinox was used as a probiotics, which composed of Saccharomyces cerevisiae at level 4 x 108 cfu/g. Body weights and feed consumptions were determined weekly during study. According to the results of the research; body weights, daily weight gains, daily feed consumptions, feed efficiency and mortality were 2524.49, 50.67, 94.42 g, 1.86 and 1.79% for Po group; 2559.10, 51.39, 94.79 g, 1.85 and 0.0% for Pi group; 2548.30, 51.15, 95.91 g, 1.88 and 1.79% for P2 group, respectively. From the point of the view of these investigated parameters, no significant differences between treatment groups. On the other hand, different slaughtering ages had highly significant effect (PO.01) on above parameters. Similarly, treatments had no effect on hot and cold carcass weights, carcass yields and carcass parts and abdominal fat weights. These parameters were found 1543.79, 1521.33 g, 72.70, 71.28%, 24.17 g for P0 group; 1561.08, 1539.42 g, 72.65, 71.62%, 30.21 g for Pi group; 1558.66, 1535.17 g, 72.52, 71.54% and 31.04 g for P2 group, respectively. The results obtained in the experiment showed that different slaughter ages, especially 49* days of ages could be benefit in supplying high body and carcass weight and feed efficiency. 2003, 62 pages