Kimya öğretmenliğini tercih eden öğrencilerin tercih süreçleri ve bu süreçler ile kimyaya yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the preference process of students who have prefered department of chemistry education and relation between these processes and their attitude toward chemistry
- Tez No: 131525
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜNİR OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tercih süreci, üniversiteye giriş, kimya öğretmenliği, meslek seçimi, mesleki rehberlik, Preference process, entry university, chemistry teaching, vocational choice, vocational guidance
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KİMYA ÖĞRETMENLİĞİNİ TERCİH EDEN ÖĞRENCİLERİN TERCİH SÜREÇLERİ VE BU SÜREÇLER İLE KİMYAYA YÖNELİK TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Erdal TATAR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Münir OKTAY Bu çalışmanın amacı; Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Kimya Öğretmenliği Programında okuyan öğrencilerin, üniversiteye girişte fakülte ve programlarını tercih etme sürecinde sergiledikleri davranışları incelemektir. Bunun yanı sıra, öğrencilerin tercih süreçlerindeki davranışları ile onların halen kimyaya yönelik tutumları arasındaki ilişki de incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini, Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Anabilim Dalı'nın tüm sınıflarından toplam 200 öğrenci oluşturmaktadır. Uygulama 2002-2003 öğretim yılının I. döneminde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak öğrencilere, bir anket formu uygulanmıştır. Bu anket formunda, Tutum Ölçeği, Tercih Ölçeği, Tercih Sırası Ölçeği, Alman Bilgiler Ölçeği, Faydalanılan Kaynaklar Ölçeği ve Faktörler Ölçeği olmak üzere toplam altı ölçek bulunmaktadır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde deskriptif analiz metodu kullanılmıştır. Araştırma hipotezlerinin test edilmesine yönelik olarak ta korelasyon analizi, varyans analizi (ANOVA) ve Ki-kare testi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, öğrencilerin önemli bir kısmının olumsuz bir tercih süreci geçirdiğini göstermiştir. Öğrencilerin tercih sürecindeki davranışları ile kimyaya yönelik tutumları arasında istatistik! olarak önemli bir ilişkinin bulunduğu belirlenmiş ancak tercih sıralan ile yine kimyaya yönelik tutumları arasında istatistiki olarak önemli bir ilişkinin olmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanında Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Kimya Öğretmenliği Programının, öğrencileri tarafından ilk sıralarda tercih edilme oranının son yıllarda arttığı tespit edilmiştir. 2003, 71 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF THE PREFERENCE PROCESS OF STUDENTS WHO HAVE PREFERED DEPARTMENT OF CHEMISTRY EDUCATION AND RELATION BETWEEN THESE PROCESSES AND THEIR ATTITUDE TOWARD CHEMISTRY Erdal TATAR Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Education Supervisor: Asst. Prof. Dr. Münir OKTAY The aim of this study was to investigate behaviours of the students that studying in the Department of Chemistry Education, Kâzım Karabekir Educational Faculty, Atatürk University when they prefered their the faculty and the department with an university placement processing. In addition, the relation between students' behaviors in the preference process and their attitude toward chemistry was investigated. The sample of the study was consisted of 200 students from the Department of Chemistry Education, Kâzım Karabekir Educational Faculty, Atatürk University. This study was carried out in the first semester of 2002/2003 academic year. The data was obtained by a survey form. There were Chemistry Attitude Test, Preference Test, Row of Preference Test, Obtained Knowledges Test, Benefited Sources Test and Factors Test in this survey form. In order to evaluate the research data, the method of descriptive analyses method was used, and in order to test research hypothesis, correlation analyses, variance analyses and chi-square test were carried out. The results of this study showed that students have experienced a negative preference process. In addition, it was found that there was a statisticially significant relationship between students' attitude toward chemistry and their behaviors in preference process, but it was found that there was not a statisticially significant relationship between students' attitude toward chemistry and their preference row of Department of Chemistry Education, Kâzım Karabekir Educational Faculty. Besides, it was determined that the firstly preferenced rate of Department of Chemistry Education, Kâzım Karabekir Educational Faculty by the students has increased in recent years. 2003, 71 pages