Yapıştırma bağlantılarının mekanik özellikleri üzerine çevresel faktörlerin etkisinin incelenmesi
Study of the effect of environmental factors on mechanical properties of adhesively bonded joints
  1. Tez No: 131561
  2. Yazar: ŞEMSETTİN TEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÖZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapıştırıcılar, yaşlanma, çevresel etkiler, tek tesirli bindirme, bozunma, Adhesives, ageing, environmental effects, single lap, degradation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Doktora Tezi YAPIŞTIRMA BAĞLANTILARININ MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ÇEVRESEL FAKTÖRLERİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ Şemsettin TEMİZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Adnan ÖZEL Makine ve yapı elemanlarının bağlantılarında yapıştırıcıların kullanım potansiyeli giderek artmaktadır. Özellikle uzun zaman periyotlarında bağlantı güvenirliliğin gerektiği havacılık, uzay, otomotiv, altyapı sistemi, tıp, elektronik paketleme, spor, inşaat ve deniz endüstrilerinde yapıştırıcılar, gün geçtikçe geleneksel bağlantı yöntemleri olan cıvata, perçin, lehim ve kaynağın yerini almaktadır. Sistemlerin ağırlığım azaltarak yakıtta tasarrufa gitmek, günümüzde sistemlerin enerji tüketimini azaltmak için başlıca yollarından bir tanesidir. Sistem elemanlarını birleştirmek için kullanılan cıvata, perçin ve kaynak yerine yapıştırıcıların kullanımı sistemleri daha hafif hale getirmiştir. Farklı malzemelerin birleştirilmesine imkan verme, düzgün gerilme dağılımı elde etme ve daha pürüzsüz yüzeyler elde etme gibi avantajlar, yapıştırırcı kullanımına olan talebi giderek artırmaktadır. Yapıştırıcıların bağlama elemanları olarak bu kadar yüksek kullanım performansı sunmasına rağmen, özellikle farklı ortamlarda, zamanla, mekanik özelliklerinin değişmesinden dolayı, tasarımcıların elinde halen yeterli veri bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, viskoelastik ve basınç hassaslı bir yapıştırıcı olan 3 M firmasının ürettiği SBT bant yapıştırıcının yaşlanmasını incelemektir. Bunun için Al 2024-T3 malzemenin 1.62 mm ve 3mm kalınlıklarından yapılan numuneler, SBT yapıştırıcının 0.25 ve 0.5 mm kalınlıklı bantlarıyla, 12.5, 25 ve 50 mm bindirme uzunluklarında ASTM 1002 standardına göre yapıştırarak elde dilen yapıştırma bağlantıları, 20°C oda sıcaklığında laboratuvar ortamında, 20°C oda sıcaklığında ve %3.5 tuzlu su ortamında, 20°C oda sıcaklığında ve %100 bağıl nem ortamında ve değişen iklim şartlarına maruz olacak şekilde atmosfer ortamında toplam 90 gün bekletildi. Yapılan çalışmanın sonucunda yapıştırıcı bağlantılarının dayanımlarında, %100 nem ortamında zamanla önemli derecede değişim gözlenirken, atmosfer ortamında ise önemli bir değişim olmamıştır. Ayrıca yapıştırıcı kalınlığının artmasıyla yapıştırıcıların mukavemetleri azalırken, bindirme uzunluğunun artmasıyla mukavemetinde oluşan bozulma azalmıştır. 2003, 112 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis STUDY OF THE EFFECT OF ENVIRONMENTAL FACTORS ON MECHANICAL PROPERTIES OF ADHESIVELY BONDED JOINTS Şemsettin TEMİZ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Adnan ÖZEL The potential use of adhesive joints as fasteners in machine and structure components increases gradually. Especially in long-time periods, adhesive joints supersede conventional joining methods such as bolting, riveting, soldering and welding from day to day in aviation, space, automotive, substructure, medicine, electronic package, sport, building and marine industrials, for which the security of the joints is needed. To save fuel-consumption by reducing the system weight is one of the main methods used to reduce energy consumption. The use of adhesives in place of bolt, rivet and weld joints lightens more the systems. The advantages such as the possibility to connect different materials, to get uniform stress distributions and to get smoother finished surfaces, increase the demand of the use of adhesives. Although the use of adhesive bonding as fasteners presents so high usage potential, especially for different environments, the designers have not enough data yet since the mechanical properties of adhesives change in the course of time. The aim of the work is to study the ageing of SBT (Structural Bonding Tape) film adhesive produced by 3M company which is pressure-sensitive and viscoelastic. Therefore, the adherent Al 2024- T3 which has two different thicknesses as 1.62 mm and 3.2 mm, was bonded with the 0.25 mm and 0.5 mm of the adhesive thickness, and at 12.5 mm, 25 mm and 50 mm of the overlap lengths. The joints were exposed to four different environments for immersion times of 90 days. The immersion environments are 100 % relative humidity (RH) at 20°C, 3.5 % NaCl solution at 20°C, atmosphere and the room condition. Consequently, while the adhesive joint exposed in 100 % humidity lost its strength significantly, no important change formed in atmosphere environment. In addition, as the thickness of adhesive layer increases, the lost in the strength increased. Furthermore, as the overlap length increases, the degradation and the lost in the strength decreased. 2003, 112 pages