Katalaz enziminin kara lahana bitkisinden (Brassica oleracea L. Var. Acephala DC. ) saflaştırılması, karakterizasyonu ve bazı pestisitler ile antibiyotiklerin enzim üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Purification and characterization of catalase from kale (Brassica oleracea L. Var. Acephala DC. ) and the investigation of effects of some antibiotics and pesticides on the enzyme activity
- Tez No: 131597
- Danışmanlar: PROF. DR. Ö. İRFAN KÜFREVİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Katalaz, kara lahana, Brassica oleracea, pestisit, antibiyotik, Catalase, kale, Brassica oleracea, pesticide, antibiotic II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KATALAZ ENZİMİNİN KARA LAHANA BİTKİSİNDEN (Brassica oleracea L. Var. Acephala DC.) SAFLAŞTIRILMASI, KARAKTERİZASYONU VE BAZI PESTİSİTLER İLE ANTİBİYOTİKLERİN ENZİM ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Ekrem KOKSAL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ö. İrfan KÜFREVİOĞLU Katalaz (Hidrojen Peroksit:Hidrojen Peroksit Oksidoredüktaz, E.C. 1.1 1.1.6), hidrojen peroksidin suya dönüşmesini sağlar ve prostetik grup olarak hem gurubu içerir. Ayrıca katalaz omurgalı ve omurgasız hayvanlarda, bitkilerde ve mikroorganizmalarda mevcut olup yüksek bir turnover sayısına (4x1 07 s"1) sahiptir. Bu çalışmada katalaz enzimi kara lahanadan (Brassica oleracea L. Var. Acephala DC.) saflaştırıldı ve baza kinetik özellikleri incelendi. Saflaştırma üç basamakta gerçekleştirildi: Homojenatın hazırlanması, amonyum sülfat çöktürmesi ve diyaliz. Enzim % 76 verim ile 7,9 kat saflaştırıldı. Enzim için, optimum pH, optimum sıcaklık ve stabil pH sırasıyla 7.8, 25°C, 7.0 olarak bulundu. Km ve Vmx değerleri 0,0159 M, 588,2 EÜ/ml olarak hesaplandı. Enzimin molekül ağırlığı jel filtrasyon kromatografisi kullanılarak 61 kDa olarak bulundu. Bunun yanı sıra Kral 250 EC, Diazudin, Folidol, Karate, Anvil, Gusatition gibi bazı pestisitler ile Streptomisin sülfat ve Tetrasiklin antibiyotikleri kullanıldı. Kullanılan bu kimyasalların katalaz enzim aktivitesi üzerine etkileri in vitro olarak araştırıldı. 2003, 55 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PURIFICATION AND CHARACTERIZATION OF CATALASE FROM KALE {Brassica oleracea L. Var. Acephala DC.) AND THE INVESTIGATION OF EFFECTS OF SOME ANTIBIOTICS AND PESTICIDES ON THE ENZYME ACTIVITY Ekrem KOKSAL Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervision Prof. Dr. O. İrfan KÜFREVİO?LU Catalase (Hydrogen Peroxide:Hydrogen Peroxide Oxidoreductase, E.C.I. 11.1.6) convertes hydrogen peroxide to the water and contains haem as prostethic groups. In addition catalase exist in vertebrates, invertebrates animates, plants, and microorganisms with a high turnover number (4xl07 s"1). In this study, catalase was partially purified from kale (Brassica oleracea L. Var. Acephala DC.) and some kinetic properties were studied. The purification was performed at three steps: preparation of homojenate, ammonium sulphate fractionation and dialyse. The enzyme was purified 7.9-fold with a yield of 76%. Optimum pH, optimum temperature, and stable pH of the enzyme were found to be 7.8, 25°C and 7.0, respectively. Km and Vmax values were calculated as 0.0159 M, 588.2 EU/mL. The molecular weight of the enzyme was found as 61 kDa by gel filtration chromatography. On the other hand, the effects of some pesticides (Krai 250 EC, Diazudin, Folidol, Karate, Anvil, and Gusatition) and antibiotics (Streptomycine sulfate and Tetracycline) on the enzyme activity were investigated in in vitro conditions. 2003, 55 pages