Hastane yapıları
Buildings of hospital
  1. Tez No: 131615
  2. Yazar: ASLI ALTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: hospital, application and research hospital m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Günümüzde bilimin hızlı gelişimine paralel olarak, sağlık yapılan da değişmekte ve ilerleyen tıp biliminin gerektirdiği gelişmelere uyum göstermek durumundadır. Bilimsel araştırma yapan ve eğitim veren tam donanımlı üniversite hastaneleri çalışmamın içeriğini oluşturmaktadır. Çalışmanın ilk aşamasında sağlık yapılarının tarih içindeki gelişimi, Mısır, Yunan ve Roma Uygarlıklarından günümüze uzanan yolculuğunu; dünya ve Türkiye ölçeğinde incelenmiştir, ikinci aşamada hastaneler ile ilgili temel bilgiler, hastane türleri, hastane organizasyonu, hastane bölümlerinin birbirleriyle ilişkisi, hastane planlamasını etkileyen faktörler gibi bir sağlık yapısının açılımı yapılmıştır. Üçüncü aşamada, 300 yatak kapasiteli bir uygulama ve araştırma hastanesi baz alınarak, bir mimari ihtiyaç programı çıkarılmıştır. Çalışmanın son aşamasında ülkemizdeki tıp fakülteleri ve hastanelerinin bir dökümü yapılarak, yatak kapasitesi konusunda günümüzdeki eğilim belirlenmiştir. 300 yatak kapasitesine sahip oluşu ve yapım aşamasında olduğu için güncelliğe sahip olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hastanesi' nde bir alan çalışması yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda çıkarılmış olan ihtiyaç programı ile Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hastanesi çözüm yaklaşımlarının birbirleriyle uyum sağladığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler : hastane, uygulama ve araştırma hastanesi
Özet (Çeviri)
Nowadays, paralel to rapid development of sciences, health buildings also change and have to adapt to changes necessiated by advancing medicine. University hospitals that are perfectly constituted and that carry on scientific researches, form the content of my study. At the first stage of my study, the development of health buildings along history beginning from Egypt, Greek and Roman civizilations to our time, has been examined in a world and Turkey scale. At the second stage, health issues such as fundamental knowledge concerning hospitals, hospital organization, relations among hospital departments and factors effecting hospital planning have been explained. At the third stage, taking a application and research hospital with 300 beds as a sample, a program of architecture need has been prepeared.At the last stage of my study, making a classification of faculties of medicine and their hospitals in our country, the recent tendency about bed capacity has been determined. Also a field research has been made at Manisa Celal Bayar University Medicine Faculty Hospital which has a capacity of 300 beds and has actuallly because it is in the phase of construction. Finally, it has been seen that the needs program that I have elaborated throughout my study is in accordance with the solution approaches of Celal Bayar University Faculty of Medicine and Hospital.