Transport and relaxation measurements in ceramic superconductors
Seramik süper iletkenlerde taşıma ve durulma ölçümleri
- Tez No: 131658
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İkinci tipüstüniletkenler, seramik üstüniletkenlerYıBa2Cu207.g, mıknatıslanma, kritik akım, durulma, akı dinamiği. vı, Type-II Superconductors, ceramic superconductors Y]Ba2Cu207-5 t magnetization, critical current, relaxation, flux dynamics. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
SERAMİK SUPERILETKENLERDE TAŞIMA VE DURULMA ÖLÇÜMLERİ Yetiş, Hakan Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Atilla KILIÇ Temmuz 2003, 74 sayfa Taşıma durulma ölçümleri (V-t) hacimli süperiletken YıBa2Cu207-g örneklerde, akımın (T), sıcaklığın (T) ve dış manyetik alanın (H) fonksiyonu olarak yapıldı. V-t eğrilerinin zamanla gelişiminin i, T, ve İT ye kuvvetle bağlı olduğu gözlendi. V-t eğrilerinin incelenmesinden durulma sürecinin etkin olarak tanecikler arası bölgeden kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Bu ise Josephson türündeki vortislerin durulmasının doğrudan bir kanıtını vermektedir. Gerilimin zamanla bozunmasımn akı sürüklenmesi kuramından türetilmiş üstel durulmayla ve kısmen de iki türlü akı sürüklenmesi ile uyumlu olduğu gözlendi. V-t eğrilerinde gözlenen olağandışı davranış, geleneksel akı sürüklenmesi kuramı ve girdap plastik akışının birlikte etkisiyle süperiletken tanecikler arasındaki çiftlenim şiddetindeki düzensizliğidikkate alarak, açıklandı. V-t eğrilerinin manyetik alan bağımlılığından, Josephson tipindeki vortislerin Abrikosov tipine doğru bir geçiş olduğu gösterildi. Gerilimin zamanla gelişimi, taşıma ölçümlerinde, genel inamsın aksine, deneysel ve kuramsal olarak araştırılmayı hak eden hareketli bir sürecin olduğunu kuvvetli bir şekilde öngördüğü bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSPORT AND RELAXATION MEASUREMENTS IN CERAMIC SUPERCONDUCTORS Yetiş, Hakan Master of Science, Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Atilla KILIÇ July 2003, 74 pages Transport relaxation measurements (V-t) have been carried out in bulk superconducting YiBa2Cu207-s as a function of current (I), temperature (7) and external magnetic field (H). It has been observed that the evolution of the V-t data strongly depend on I, T and H. The analysis of the V-t data shows that the relaxation process effectively originates from the intergranular region, so that this gives a direct evidence of the relaxation of the vortices, which are in Josephson- type. We found that the time decay of the voltage is consistent with the exponential relaxation time derived from the flux creep theory, and partly with the two-kind-of flux creep model. The unusual behavior observed in V-t curves have mbeen explained in terms of the combined effects of the conventional flux creep theory and the plastic flow of the vortices by considering the disorder in the coupling strength between the superconducting grains. From the magnetic field dependence of the V-t curves, it is shown that there is a transition evolving from the Josephson vortices to the Abrikosov ones. Contrary to the usual belief, the time evolution of the voltage strongly suggests that there is a dynamic process in the transport measurements which deserves to be investigated both experimentally and theoretically.