Düzce Ovası çayır ve meralarının tespiti ve sorunları
Determination of the Düzce Valley grasslands and pastures with their problems
  1. Tez No: 131659
  2. Yazar: MEHMET ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİK KARAGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düzce ovası, Çayır-mera tespiti, Mera sorunları, Perifieabilite, Ot verimi, Otlatma kapasitesi, The Duzce Valley, grassland-pasture determination, pasture problems, permeability, grazing capacity, herbaceous productivity, pH. rv
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET DÜZCE OVASI ÇAYIR VE MERALARININ TESPİTİ VE SORUNLARI Mehmet ÖZCAN Yüksek Lisans: Orman Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Refik KARAGÜL Ağustos 2003, 114 s Bu Çalışmada 360000 dekar genişliğindeki Düzce ovasmda bulunan mera alanları ele alınmıştır. Öncelikle tapu kayıtlan incelenmiş,daha sonra meralar bizzat yerinde gezilerek mevcut durum tapu kayıtlan ile karşılaştırılmıştır. Aynca tapu kayıtlannda mera olarak yer almayan fakat mera olarak kullanılan alanlar tespit edilmiş ve diğer tapulu mera alanlan ile birlikte bu alanların da genel sorunlan araştınlmıştır. Bunun yam sıra, ovayı temsil edecek mera alanlan seçilerek bu alanlardan alman örnek alanlar yardımıyla Düzce ovası meralarının bitkisel kompozisyonu ile bazı toprak özellikleri araştınlmıştır. Çalışma sonucunda Düzce ovasmda toplam 73 köy incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda Düzce ovasında tapu kayıtlanna göre toplam 13 290 dekar mera alam olduğu, bunun 10 603 dekarının işgal, ağır otlatma, taşlan riski vb. gibi sorunlarla karşı karşıya olduğu belirlenmiştir. Kayıtlarda yer almayan fakat mera olarak değerlendirilebilecek 813 dekar büyüklüğündeki alanlarında bu mera alanlarına eklenmesi ile ovada mera olarak kullanılan alan miktan 14 103 dekar olmaktadır. VAlınan örnek alanlarda dekara kuru ot verimleri en yüksek 632 Kg/dk ve en düşük 184 kg/dk olarak belirlenmiştir. Örnek alan topraklarının pH değerleri 5,6 ile 8,1 arsında değişmektedir. Mera topraklan genel olarak ağır kil, kumlu balçık ve killi balçık tekstüründedir. Araştırmada korunan örnek alanların permeabilitesinde korunmayan mera alanlarına kıyasla önemli iyileşmeler olduğu belirlenmiştir. Nitekim korunan alanların ortalama permeabiletesi 4,26 cm/saat iken korunmayan alanların 2,27 cm/saat olarak ölçülmüştür. Yapılan istatistik analizler sonucunda ot verimi ile toprakların kireç miktarı arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada elde edilen ot verimlerinden yola çıkarak ovanın ortalama otlatma kapasitesi 3394 yerli ırk hayvan olarak hesaplanmıştır. Ancak ova köylerinin hayvan varlığı ise 16516 yerli ırk hayvandır. Buda ova meralarının otlatma kapasitesinin yaklaşık 4 katı kadar bir hayvanla otlatıldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE DUZCE VALLEY GRASSLANDS AND PASTURES WITH THEIR PROBLEMS by Mehmet OZCAN Master of Science Thesis, Department of Forest Engineering Supervisor: Associate Professor Refik KARAGÜL August, 2003, 114 p. This study took place on 360 000 decare (da.) pasture land in the Duzce Valley. The land registries of these pastures were first investigated at the Duzce Land Office, and the collected registry information were later compared with the actual status of these lands in the field. The lands that were not registered for pasture yet actually used for this purpose were later determined along with their general problems. Additionally, prospectus areas for pasture use were selected in such way that they represented the Duzce Valley. The plant composition and soil conditions of these prospectus pastures were determined by taking samples. Total 72 villages were investigated for the study. The land registary records concluded that there were 13 290 da. pasture land in the Duzce Valley, of this, 10 603 da. had many problems such as squatting, heavy grazing, flood risk etc. There was 813 da. area that could be used for pasture yet had not shown on the land registry records. When these areas were included, there were 14103 da. land for pasture use in the valley. The dry plant biomass taken from the sample plots varied between 184-632 kg/da whereas pH values of their sample soils varied between 5,6-8,1. Generally, HIpasture soils had heavy clay, sandy clay, clayey loam textures. The permeability of the samples plots that were kept under protection ameliorated comparing with the check plots that were not protected. As a matter of fact, the permeability of the protected plots averaged 4.26 cm/hour whereas that of the check plots averaged 2.27 cm/hour. A positive correlation was found between the dry plant biomass and the lime content of the sample soils. The dry plant biomass values indicated that the mean grazing capacity of the valley could bear.3394 domestic animals. However, the current number of the domestic animals grazing on the pastures of the valley villages was 16.516, which showed that these pastures were under a four times greater grazing load than they should be.