Yenebilir filmlerin oksijen ve karbon dioksit geçirgenliği ölçümleri ve film uygulanan gıdalarda meydana gelen değişimlerin analizi
The Measurement of oxygen and carbon dioxide permeability of edible films and the analysis of changes occured in foods with the application of films
  1. Tez No: 131714
  2. Yazar: SİBEL TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AYRANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yenebilir film, su buharı geçirgenliği, oksijen geçirgenliği, karbondioksit geçirgenliği, yağ asitleri, antioksidant, esmerleşme, C vitamini, Edible films, water vapour permeability, oxygen permeability, carbon dioxide permeability, fatty acids, antioxidants, browning, vitamin C
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET yenebilir filmlerin oksijen ve karbondioksit geçirgenliği ölçümleri ve film uygulanan gıdalarda meydana gelen değişimlerin analizi Sibel TUNÇ Doktora Tezi, Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Erol AYRANCI Mayıs 2001, 110+ 13 sayfa Bu çalışmada, metil selüloz bazlı yenebilir filmlerin yapısına su buharı geçirgenliğini düşürmek için stearik asit, palmitik asit ve laurik asit gibi yapısında hidrofobik kısım ağırlıkta olan yağ asitleri eklenmesinin, oksijen geçirgenliğini düşürebilmek için de askorbik asit, sitrik asit gibi antioksidantlar eklenmesinin etkileri incelenmiştir. Filmlerin su buharı geçirgenlikleri ASTM E 96-93 standart metoduyla ölçülmüştür. Karbondioksit ve oksijen geçirgenlikleri ise tez kapsamında geliştirilen statik metotlarla ölçülmüştür. Filmlerin su buharı, karbondioksit ve oksijen bariyer özellikleri incelendiğinde; stearik asidin, filmlerin su buharı ve karbondioksit geçirgenliğini düşürmede çalışılan yağ asitleri arasında en etkilisi olduğu görülmüştür. Askorbik asit ve sitrik asit, filmlerin oksijen geçirgenliğini düşürmüş ve bu düşüşün antioksidantların artan miktarı ile orantılı olduğu bulunmuştur. Tek başına iken bariyer. özellikleri belirlenen filmler daha sonra mantarlara (Agaricus bisporus) ve karnabaharlara (Brassica botrytis) uygulanmıştır. İçerisinde antioksidant bulunduran filmlerin, bu gıdaların esmerleşmesini geciktirdiği, C vitamini kaybını azalttığı, bu etkilerin karnabaharlarda daha belirgin olduğu, ayrıca fılmli gıdaların nem kaybının fılmsizlere göre daha az olduğu yapılan analizler sonucunda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE MEASUREMENT OF OXYGEN AND CARBON DIOXIDE PERMEABDLITY OF EDIBLE FILMS AND THE ANALYSIS OF CHANGES OCCURED IN FOODS WITH THE APPLICATION OF FILMS Sibel TUNÇ Ph.D. in Chemistry Adviser: Prof.Dr. Erol AYRANCI May 2001, 110 + 13 pages In this study, the effects of the addition of fatty acids such as stearic acid, palmitic acid and lauric acid for the purpose of decreasing water vapor permeability and the addition of antioxidants such as ascorbic acid and citric acid for the purpose of decreasing oxygen permeability to the structure of methyl cellulose-based edible films were investigated. Water vapour permeability of the films was measured according to ASTM E 96-93 standard method. Carbon dioxide and oxygen permeabilities of the films were measured by the methods developed in this thesis. When the water vapour, carbon dioxide and oxygen barrier properties of the films were examined, it was seen that among the three fatty acids, stearic acid is the most effective in reducing both the water vapour and carbon dioxide transmissions of edible films. Ascorbic acid and citric acid cause a decrease in the oxygen permeability of the films and this decrease is proportional to the amount of antioxidants. The films whose“stand alone”permeability properties are determined were then applied to mushrooms (Agaricus bisporus) and cauliflowers (Brassica botrytis). It was found from the analysis of foods that the films containing antioxidants slow the browning reactions and reduce the vitamin C loss in both foods, the effect being greater with cauliflower. It was also found that the moisture loss of foods coated with films is less than that of foods without films.