Laurik, palmitik ve stearik asidin 2-bütanol'de görünür molar hacim ve viskozitelerinin incelenmesi
Investigation of apparent molar volumes and viscosities of lauric, palmitic and stearic acids in 2-butanol
- Tez No: 131729
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL AYRANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Yağ asidi, laurik asit, palmitik asit, stearik asit, viskozite, görünür molar hacim, Fatty acids, lauric acid, palmitic acid, stearic acid, viscosity
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Laurik, palmitik ve stearik asidin 2-butanol içerisinde 20, 30, 40 ve 60°C de görünür molar hacimleri (®v) ve viskoziteleri belirlenmiştir. Piknometre kullanılarak ölçülen yoğunluklardan görünür molar hacimler, Canon-Fenske tipi viskometreler kullanılarak ölçülen sıvı akış sürelerinden de viskoziteler tayin edilmiştir. Sonsuz seyreltideki görünür molar hacimler (Ov°), Ov değerlerinin konsantrasyona karşı grafiklerinin sıfır konsantrasyona ekstrapolasyonuyla elde edilmiştir. Hem v° hem de viskozite değerlerinin sıcaklık ve yağ asidindeki karbon zinciri uzunluğuna göre değişimleri, çözünen-çözgen etkileşimleri açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca viskozitenin sıcaklıkla değişimi Arrhenius tipi bir eşitliğe göre incelenerek viskoz akış için aktivasyon enerjileri saptanmaya çalışılmıştır. Viskozitelerin ve görünür molar hacimlerin sıcaklık ve derişim ile olan ilişkileri grafikler ve tablolar halinde verişmiştir.
Özet (Çeviri)
Apparent molar volumes (V) and viscosities of lauric, palmitic and stearic acids at 20, 30, 40 and 60 °C in 2-butanol have been determined. Apparent molar volumes of fatty acid solutions were obtained from the densities measured using picnometers and viscosities of the same solutions were obtained from the measured flow times of solutions using Cannon Fenske type viscometers. The apparent molar volumes at infinite dilution ((^>v°) were determined by extrapolation of graph of v° and viscosity values with temperature and with chain length of fatty acid was interpreted in terms of solute-solvent interactions. Furthermore, the variation of viscosities of solutions with temperature was treated according to an Arrhenius type of equation and activation energies for viscous flow of solutions were tried to be determined. The result of viscosities and apparent molar volumes as a function of temperature and concentration are given in graphical and tabular forms.