Yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda Candida kolonizasyonunun epidemiyolojik ve invitro antifungal duyarlılık yönünden incelenmesi
Investigation of epidemiological and in vitro antifungal susceptibity of Candida colonization in patients hospitalized in intensive care unit
- Tez No: 668265
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAYRE ERTURAN
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Candida kolonizasyonu, Candida infeksiyonu, risk faktörleri, kolonizasyon indeksi, antifungal duyarlılık, Candida colonization, Candida infection, risk factors, colonization index
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kaya A. Yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda Candida kolonizasyonunun epidemiyolojik ve invitro antifungal duyarlılık yönünden incelenmesi. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı. Tıpta Yandal Uzmanlık Tezi. İstanbul 2012. Candida'lar yoğun bakım üniteleri (YBÜ)'ndeki başlıca patojenlerdendir ve invazif kandidiyazis gelişimi ile ilgili risk faktörleri arasında Candida kolonizasyonu anahtar bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan 87 hastadan Candida kolonizasyonunu belirlemek amacıyla 716 örnek alınmıştır. Örnekler CHROMagar'a ekilerek, üreyen mayalar, konvansiyonel yöntemler ve API 20 CAUX kiti kullanılarak tanımlanmıştır. Candida suşlarına mikrodilüsyon yöntemiyle amfoterisin B, itrakonazol, flukonazol ve vorikonazole duyarlılık testi uygulanmıştır. En sık kolonize olan bölge orofarengeal (%70.1) olmak üzere, hastaların 69'unda (%79.3) kolonizasyon; 8'inde (%9.2) ise Candida infeksiyonu saptanmıştır. YBÜ'nde yatış süresi arttıkça kolonizasyon indeksinin (Kİ), kolonizasyon ve multifokal kolonizasyon oranlarının da anlamlı olarak arttığı belirlenmiştir. Kİ'nin infeksiyon açısından yüksek riskli hastaları ayırd etmedeki duyarlılığı, özgüllüğü, PPD ve NPD'leri sırasıyla %100, %45.6, %18.1 ve %100 olarak bulunmuştur. İnvazif kandidiyazis gelişiminin tahmini açısından üriner, orofarengeal ve rektal kolonizasyonun PPD ve NPD'leri sırasıyla %33, %12, %13.7 ve %100, %100, %97.2 olarak saptanmıştır. Hastalardan izole edilen Candida türleri arasında ilk üç sırada C. albicans (%60,9), C. glabrata (%33,3) ve C. tropicalis' in (%23) bulunduğu belirlenmiştir. Antifungal alan ve almayan hastalarda izole edilen türler açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Mekanik ventilasyon, solid organ malignitesi ve çoklu antibiyotik kullanımı ile kolonizasyon; trakeostomi, çoklu antibiyotik kullanımı ve vankomisin tedavisi ile infeksiyon arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Toplam 369 Candida suşunun 20' si (%5.4) flukonazole, 31' i (%8,4) itrakonazole ve 5' i (%1,4) vorikonazole doza bağlı duyarlı; 15' i (%4,1) amfoterisin B'ye, 19' u (%5,2) 13 flukonazole, 7' si (%1,8) itrakonazole ve 2' si (%0.6) vorikonazole dirençli olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Kaya A. Investigation of epidemiological and in vitro antifungal susceptibity of Candida colonization in patients hospitalized in intensive care unit. Istanbul University Istanbul Medical Faculty Microbiology and Clinical Microbiology Department.Istanbul. 2012. Candida consist of the main pathogens in the intensive care units (ICU) and Candida colonization plays a key role among risk factors related the development of invasive candidiasis. In this study, 716 samples were taken in order to determine Candida colonization from 87 patients which were hospitalized at the ICU of the Department of Anesthesiology and Reanimation, Faculty of Medicine, Istanbul University. The samples were inoculated on CHROMagar and growing yeasts were identified using conventional methods and the API 20 CAUX kit. Amphotericin B, itraconazole, fluconazole and voriconazole susceptibility testing to Candida strains were performed using the microdilution method. The most common colonizing site was the oropharyngeal region (70.1%). Colonization and Candida infection were found in 69 (79.3%) and 8 patients (9.2%),respectively. It was determined that with increased length of stay in the intensive care unit, colonization index (CI) and multifocal colonization rates have also significantly increased. The sensitivity, specificity, positive predictive value (PPV) and negative predictive value (NPV) of the colonization index to distinguish patients with high risk for infection were found as l00%, 45.6%, 18.1% and 100%, respectively. In terms of predicting the development of invasive candidiasis, positive predictive value and negative predictive value for urinary, oropharyngeal and rectal colonization were found as 33%, 12%, 13.7% and 100%, 100%, 97.2%, respectively. The first three Candida species most isolated were found as C, albicans (60.9%), C. glabrata (33.3%) and C.tropicalis (23%). In terms of the isolated species, no significant difference was observed in patients receiving and not receiving antifungal therapy. A significant association was found between colonization with mechanical ventilation, solid organ malignancy and the use of multiple antibiotics; between infection with tracheostomy, the use of multiple antibiotic and vancomycin therapy. Of total 369 Candida strains, 20 (5.4%), 31 (8.4%) 15 and 5 (1.4%) were found dose dependent susceptible to fluconazole, itraconazole and voriconazole; 15 (4.1%), 19 (5.2%),7 (1.8%) and 2 (0.6%) resistant to amphotericin B, fluconazol, itraconazole, and voriconazole respectively.