Değişik kaynaklardan izole edilen mycobacterium bovis suşlarının moleküler tiplendirilmesi
Molecular typing of mycobacterium bovis strains isolated from varied origins
  1. Tez No: 131822
  2. Yazar: İSMAİL CEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN YARDIMCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mycobacterium bovis, Moleküler Tiplendirme, PCR, Molecular typing, Mycobacterium bovis, PCR
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
56 ÖZET Değişik Kaynaklardan İzole Edilen Mycobacterium bovis Suşlarmm Moleküler Tiplendirilmesi Bu çalışmanın amacı değişik kaynaklardan izole edilen Mycobacterium bovis suşlarmm genotiplendirilmesinde PCR tabanlı iki moleküler yöntemin rutin kullanıma uygun olup olmadığının araştırılmasıdır. Mycobacterium bovis'in sebep olduğu“sığır tüberkülozu”uygulanmakta olan kontrol programlarına rağmen bir çok ülkede sığırlarda hastalık etkeni olarak önemini korumaktadır. Tüberkülozun moleküler tiplendirme teknikleri hastalığın kontrol ve korunmasında etkili yardımcı bir araç olarak umut verici görülmektedir. Çalışmada iki farklı PCR tabanlı tiplendirme yöntemi kullanılmıştır. Yöntemlerden biri IS6110 elementine yönelik spesifik ters yön tek primerin (OUT-primer) kullanıldığı OUT-PCR, diğeri ise Gram negatif bakterilerin genomunda bulunduğu saptanan bölgeye özel ERIC (enterobacterial repetitive intergenic concensus) primerlerinin seçildiği ERIC-PCR olarak uygulanmıştır. ERIC dizileri M. bovis genomunda da saptanmıştır. Her iki tiplendirme RAPD (random amplified polymorphic DNA) yöntemi olarak bilinmektedir. Bu çalışmada Ankara çevresi ve bazı diğer yerlerden toplanmış 21 M. bovis susu tiplendirilmiştir. Suşlardan 16'sı sığırlardan 5 'i ise insanlardan izole edilmiştir. ERIC-PCR yönteminin standardizasyonu zor ve yeterli ayrım yapamadığı saptanmıştır. OUT-PCR yönteminin ise kolay uygulanabildiği ve az sayıdaki laboratuvar susunun ayrımı amacıyla yararlı olduğu saptanmıştır. Ayrıca yöntemin fazla sayıdaki susun hızlı tarama amacıyla kullanılabileceği bulunmuştur. Ancak her iki tiplendirme yönteminin de geniş çaplı epidemiyolojik analiz çalışmalarında kullanılması uygun değildir.
Özet (Çeviri)
57 SUMMARY Molecular Typing of Mycobacterium bovis Strains Isolated From Varied Origins The aim of this study was to investigate whether or not useful for the rutin use of two PCR based molecular methods for genotyping of Mycobacterium bovis strains isolated different clinical sources. Bovin tuberculosis caused by M. bovis remains a significant disease of farmed cattle in many countries despite ongoing control programs. Molecular typing techniques of tuberculosis offers promise as a powerful aid in the prevention and control of disease. In this study the role of two rapid PCR- based typing methods was evaluated by performing with one spesific for amlifying IS6110 in the outward direction primer (OUT-primer) and two ERIC (enterobacterial repetitive intergenic concensus) primers. ERIC sequenses have been found in the transcribed regions of the cromosomes of Gram-negative bacteria and it was demostrated in the genom of M. bovis. Both typing methods are RAPD (random amplified polymorphic DNA) techniques. This study comprised 21 M. bovis strains collected from Ankara region and some others cities. Of 16 strains were isolated from cattle and others was human strains. Standardization of ERIC-PCR was difficult and was found not usefull for determining genetic diversity. OUT-PCR was found rapid, easy and useful for typing of M. bovis in order to invastigate rapid differantiations small number of laboratory strains. This method also would be useful for rapid screening large number of strains. However both of them were found that couldn't be applied to study of the wide range epidemiological analysis.