Çocuklarda postoperatif analjezide kaudal ropivakain, ropivakain-ketamin , ropivakain-tramadol uygulamalarının karşılaştırılması
The comparison of caudal ropivacaine, ropivacaine plus ketamine and ropivacaine plus tramadol administration in the postoperative analgesia in children
- Tez No: 131861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÖZCENGİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kaudal blok, Ropivakain, Ketamin, Tramadol, Postoperatif Ağrı. VII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET ÇOCUKLARDA POSTOPERATİF ANALJEZİDE KAUDAL ROPİVAKAİN, ROPİVAKAİN - KETAMİN, ROPİVAKAİN - TRAMADOL UYGULAMALARININ KARŞDLAŞTIRILMASI Çalışmamızda, çocuklarda postoperatif ağrı tedavisinde tek doz kaudal ropivakain, ropivakain - ketamin, ropivakain - tramadolun etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'nun ve ebeveynlerin onayı alınarak sünnet, hipospadias, orşiopeksi, hidroselektomi, inguinal herni operasyonu geçirecek, yaşları 1-10 arasında değişen, ASA I-II grubu 99 çocuk çalışma kapsamına alındı. Anestezi indüksiyonu yüz maskesi kullanarak % 6-7 konsantrasyonda sevofluran, % 50 azot protoksit ve % 50 oksijen ile sağlandı. Hastalara kas gevşetici uygulanmaksızın laringeal mask yerleştirildikten sonra, sol lateral dekübitus pozisyonu verilerek kaudal blok uygulandı. Hastalarımız rastgele 3 gruba ayrıldı. Grup I'e (n=32) ropivakain (% 0.4, 2mg/kg), grup H'e (n=33) ropivakain (% 0.2, 1 mg/kg) - ketamin (0.25mg/kg), grup IH'e (n=34) ropivakain (%0.2, 1 mg/kg) - tramadol (1 mg/kg) serum fizyolojik ile sulandırılarak 0.5 ml/kg'a uygulandı. Ağrı CHEOPS, sedasyon ise sedasyon 5 puan testi ile değerlendirildi. Grupların yaş, ağırlık, operasyon türleri, süreleri arasında fark saptanmadı (p>0.05). Hiçbir olguda hipotansiyon, bradikardi ve solunum depresyonu ile karşılaşılmadı. Analjezi sürelerinin grup IlI'de (1377±204 âk.), grup I (1006±506 dk.) ve grup H'e (1188±403 dk.) göre daha uzun olduğu saptandı (p=0.001). 24 saat içerisinde analjezik gereksinimi olan olgu sayısının ropivakain+tramadol grubunda daha az olduğu belirlendi (p=0.05). Sedasyon skorları tüm gruplarda 0.05). Postoperatif bulantı ve kusma insidansının grup III (8 olgu) ve grup H'de (7 olgu), grup I'e göre daha yüksek olduğu belirlendi (p=0.032). Sonuçta; çocuklarda kaudal ropivakain, ropivakain - ketamin, ropivakain - tramadol ile etkin bir postoperatif analjezinin sağlandığı, ropivakain - tramadol ile analjezi süresinin uzadığı ve daha az analjezik gereksinimi olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE COMPARISON OF CAUDAL ROPIVACAINE, ROPIVACAINE PLUS KETAMINE AND ROPIVACAINE PLUS TRAMADOL ADMINISTRATION IN THE POSTOPERATIVE ANALGESIA IN CHILDREN Aim of this study was to compare the effects of single dose caudal ropivacaine, ropivacaine plus ketamine and ropivacaine plus tramadol in children's postoperative pain management. After approval by the Çukurova University Ethics Committee and informed consent from parents was undertaken, 99 children, ASA status I-II, aged between 1 and 10, undergoing circumcision, hypospadias, herniorraphy, orchiopexy, hydrocelectomy included in the study. Anesthesia was inducted via face mask, with inhaled sevoflurane 6-7 % concentration and 50 % N2O in oxygen. No neuromuscular blocker was administered and the patients were taken into lateral decubitis position to receive caudal blockade following the replacement of a laryngeal mask. Patients were randomly divided into three groups to receive either ropivacaine alone (0.4 %, 2 mg/kg) (group I, n=32) or ropivacaine (0.2 %, 1 mg/kg) plus ketamine (0.25 mg/kg) ( group II, n=33) or ropivacaine (0.2 %, 1 mg/kg) plus tramadol (1 mg/kg) (group III, n=34) with a total volume of 0.5 ml/kg. Pain was evaluated by CHEOPS, sedation was evaluated by 5 point sedation test. No difference was regarding age, weight, kind and duration of operation between the groups (p>0.05). No patients experienced hypotension, bradycardia or respiratory depression. Duration analgesia was longer in group III ( 1377±204 min.) than group I (1006±506 min.) and group II (1188 ±403min.) (p=0.001). In tramadol group, lesser patients required supplementary analgesics in the postoperative 24 hours (p=0.05).