Operasyon öncesi korku ve anksiyete: hasta, cerrahi ve anestezi doktorlarının değerlendirmelerinin karşılaştırılması
Comparison of patients with anaesthesiology and surgery doctors evaluations
- Tez No: 131898
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ AYPAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Davranış ve Davranış Mekanizmaları, Duygular, anksiyete ve korku, Sağlık Servisleri, Hasta Bakımı, ameliyat öncesi bakım, Sağlık Bakımı Değerlendirme Mekanizmalar, hasta memnuniyeti, Tıp, Uzmanlık, anestesiyoloji, cerrahi, Sağlık Personeli, doktor. 111, BEHAVIOUR AND BEHAVIOUR MECHANISMS, EMOTIONS, anxiety, fear, HEALTH SERVICES, PATIENT CARE, preoperative care, HEALTH CARE EVALUATION MECHANISMS, patient satisfaction, MEDICINE, SPECIALITIES, anaesthesiology, surgery, HEALTH PERSONNEL, physicians. IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Fekrat F., Operasyon Öncesi Korku ve Anksiyete: Hasta, Cerrahi ve Anestezi Doktorlaının Değerlendirmelerinin Karşılaştınlması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve reanimasyon AD. Uzmanlık Tezi. Ankara, 2003.Amaç: Ameliyat öncesi hazırlıkta hatsanın operasyon öncesi anksiyete değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Doktorlar kendi hastaların operasyon öncesi anksiyete ve korkularım doğru olarak tahmin edebilirler, bu çalışmanın hipotezini oluştu. Yöntem: Prospektif tarzda bir klinik araştırma yapıldı. Toplam 67 erişkin hasta ve 26' şer anesteziyolog ve cerrah ikilisi çalışmaya dahil edildi. Bütün deneklere anesteziye ve cerrahiye karşı anksiyete için iki ayn vizuel analog skalaısını ve Hastane Anksiyete ve Depresyon anksiyete alt skalasmı işaretlendikten sonra iki ayrı liste sunuldu (Korku Etkeni Listesi ve İstek Listesi). Korku Etkeni Listesinden hastanın en çok korktuğu iki etkeni seçilmesi istendi. İstek Listesinden hastanın anksiyetsini hafifletmeye yönelik bir veya kaç istek etkeni seçilmesi istendi. Doktorlardan hastaların anksiyetelerini, koku etkenlerini ve anksiyetelerini hafiflten etkenlerini tahmin etmeleri istendi. Bulgular: Anesteziyologlar ve cerrahlar hastaların operasyon öncesi anksiyetelerini hastalara göre daha yüksek olarak tahmin ettiler. Hastalar, anesteziyologlar ve cerrahların vizüel analog skalasmı ortanca puanları anestezi anksiyetesi için sırasıyla: 6, 34 ve 36; cerrahi anksiyetesi için sırasıyla: 9, 53 ve 47; Hastane Anksiyete ve Depresyon anksiyete alt skalası için ortalama ± standart sapma sırasıyla: 6.5 ± 4.5, 8.9 ± 4.2, 8.6 ± 4.6 (p < 0.05). Genelde anesteziyologlar ve cerrahlar hastaların anksiyetelerini hiç bir skala üzerinde tahmin edemediler (Kendall's t < 0.25, p < 0.05). Doktorların doğru tahmin oram Korku Etkeni Listesi için %20, İstek Listesi için anesteziyologlar için %8.7, cerrahlar için %3.7 idi. Sonuç: Doktorlar hastaların anksiyetelerini daha yüksek bir seviyede tahmin etiler ve korku etkenleri ve anksiyeteyi hafifletici etkenlerin tahminleri zayif idi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fekrat F., Preoperative Anxiety and Fear: Comparison of Patients with Anaesthesiology and Surgery Doctors Evaluations. Hacettepe University Medical Faculty, Department of Anaesthesiology and Reanimation. Ankara, 2003. Background and objective: Preoperative anxiety is a challenging concept in the preoperative care. The hypothesis of this study was that the doctors are able to estimate their patients' preoperative anxiety. Methods: A prospective clinical trial was performed on 67 adult patients and 26 paired anaesthetists and surgeons. The subjects filled out two separate visual analogue scales for anxiety about anaesthesia and surgery. Afterwards the Hospital Anxiety and Depression's anxiety subscale was completed and a list of fear items was presented as the patients were asked to choose their most two feared conditions. Finally the patients were asked to select a number of items from a list, which are likely to relieve their anxiety. Doctors were asked to estimate their patients' anxiety, feared conditions and their anxiety relieving requests. Results: Anaesthetists and surgeons overestimated their patients' preoperative anxiety. Visual analogue scales anxiety median scores from anaesthetists, surgeons and patients for anaesthesia: 34, 36 and 6; also for surgery: 53, 47and 9; and the Hospital Anxiety and Depression's anxiety subscale mean scores ± standard deviation were: 8.9 ± 4.2, 8.6 ± 4.6, 6.5 ± 4.5 respectively (p < 0.05). In general anaesthetists and surgeons were unable to estimate their patients anxiety on any of the scales (Kendall's r < 0.25, p < 0.05). Among both anaesthetists and surgeons, the proportion of correct estimation of the fear items was 20% for both groups. Conclusions: Doctors overestimated their patients' anxiety and poorly predicted their patients' feared conditions and their requests to relieve their anxiety.