İnguinal herni onarımlarında seçilen ameliyat tekniğinin testiküler kan akımı üzerine etkisi
The effect of selected surgical technique for inguinal hernia repair on tecticular blood flow
  1. Tez No: 580845
  2. Yazar: TURGAY YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FZAİLET ERÖZGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: TEP, Lichtenstein onarım, Testis kan akımı, Resititive index, TEP, Lichtenstein repair, Testicular blood flow, Resititive index
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş ve Amaç: Kasık fıtığı onarımları genel cerrahide sıkça yapılan ameliyatlar arasında yer almaktadır. Son yıllarda kasık fıtıkları için birçok teknik tanımlanmıştır. İdeal teknik arayışları hala sürmektedir. İdeal teknik açısından nüks, ameliyat sonrası ağrı, çalışma ve sosyal hayata erken dönüş ve cerrahi insizyonun küçüklüğü gibi parametreler araştırılmıştır. Fıtık ameliyatı sonrası en korkulan komplikasyonlar arasında ise testiküler komplikasyonlar yer almıştır. Testiküler komplikasyonlardan korunmak için cerrahi sırasında spermatik kordu ve elemanlarını olabildiğince az travmatize etmek gerekmektedir. Bu nedenle Total Extraperitoneal Onarım (TEP) ve Lichtenstein onarımlarının ameliyat sonrası erken dönemde testiküler kan akımı üzerindeki ve testis hacmi üzerindeki etkilerini araştırmayı planladık. Materyal ve Metod: Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde Ocak 2019 ve Nisan 2019 tarihleri arasında tek taraflı kasık fıtığı ameliyatı olan 18-65 yaş arası ek hastalık veya kasık bölgesinde yönelik veya testiküler bir operasyonu olmayan 70 erkek hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar kura yöntemiyle seçilerek 2 gruba randomize edildi. Bir grupta TEP diğer grupta Lichtenstein Onarım uygulandı. Tüm ameliyatlar genel anestezi altında yapıldı. Hastaların ameliyattan önce ve ameliyattan sonra 1. ve 7. günde testiküler doppler ultrason (CDUS) ile Resititive İndex (RI) ve testiküler hacim ölçümleri yapıldı. Ameliyat sonrası 1. Günde Visual Analog Skala (VAS) ile ağrı skalası tutuldu. Depresyon Anksiyete Stres Skalası ile de postoperatif stres durumu araştırıldı. Bulgular: TEP ve Lichtenstein ameliyatları yapılan hastaların yaş ortalamalarında ve operasyon süresi bakımından iki grup arasında anlamlı fark görülmedi. İki grup arasında testiküler hacimler arasında anlamlı fark yoktu. CDUS ile bakılan RI değerlerinde TEP yapılan hastaların ameliyat öncesi durumları ile hem birinci, hem de yedinci gün RI değerleri arasında TEP aleyhine istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Lichtenstein yapılan gruptakilerde ameliyattan önce ve ameliyattan sonraki1. ve 7. günler arasındaki RI değerlerinde anlamlı bir fark bulunmadı. Gruplar arasında ameliyat sonrası 1. gün ve 7. günde bakılan RI değerleri arasında ise anlamlı bir fark bulunmadı. Her iki grup arasında ameliyat öncesi ve sonrası Testiküler Hacim Değişimi bakımından gruplar içerisinde ve gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Lichtenstein ve TEP olan hastaların VAS ve DAS skor ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: TEP ve Lichtenstein onarımları deneyimli ellerde uygulandığında testiküler kan akımı üzerinde olumsuz etkisi olmayan iki teknik olarak görüldü. Ancak TEP yapılan hastaların ameliyat öncesi durumları ile 1. gün arasında ayrıca ameliyat öncesi durumları ve 7. gün arasında RI değerleri arasında istatistiksel olarak TEP aleyhine olacak şekilde anlamlı fark mevcut idi (p=0,005, p=0,007). Ameliyattan sonra bakılan ağrı skalasında ve operasyon sürelerinde bir farklılık bulunmadı. RI değerleri karşılaştırıldığında ameliyat sonrası değerlerde iki teknik arasında bir fark olmadığı görüldü. Her iki tekniğin de ameliyat sonrası erken dönemde testis hacmi üzerinde olumsuz bir etki oluşturmadığı görüldü. Hasta sayısının fazla olduğu ve takip sürelerinin daha uzun olduğu çalışmalarla daha net sonuçlara ulaşılabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Inguinal hernia repair is one of the common operations performed in general surgery. In recent years, many techniques have been defined for inguinal hernia. The search for ideal technique is still ongoing. In terms of ideal technique, parameters such as recurrence, postoperative pain, early return to work and social life, and small surgical incision were investigated. The most feared complications after hernia surgery were testicular complications. In order to avoid testicular complications, it is necessary to traumatize the spermatic cord and its elements as little as possible during surgery. Therefore, we planned to investigate the effects of Total Extraperitoneal Repair (TEP) and Lichtenstein repairs on testicular blood flow and testicular volume in the early postoperative period. Materials and Methods: Seventy male patients between 18-65 years of age who had unilateral inguinal hernia surgery between January 2019 and April 2019 at Haseki Training and Research Hospital General Surgery Clinic were included in the study. The patients were randomized into two groups by selecting lots. One group received TEP and the other group underwent Lichtenstein Repairs. The operations were performed under general anesthesia. Testicular doppler ultrasound (CDUS) and Resititive Index (RI) and testicular volume measurements were performed preoperatively and on the 1st and 7th postoperative days. On the first postoperative day, pain scale was measured with Visual Analogue Scale (VAS). Depression Anxiety Stress Scale (DAS) was used to measure postoperative stress condition. Results: There was no significant difference between the two groups in terms of mean age and operation time of patients undergoing TEP and Lichtenstein operations. There was no significant difference between testicular volumes between the two groups. A statistically significant difference was found between CDUS and RI values in the first and seventh days to the detriment of TEP patients. There was no significant difference in RI values between the preoperative and postoperative 1st and 7th days in the Lichtenstein group. There was no significant difference between the groups in terms of RI values measured on day 1 and day 7 postoperatively. There was no significant difference between the two groups in terms of Testicular Volume Change before and after surgery. There was no statistically significant difference between the mean VAS and DAS scores of Lichtenstein and TEP patients. Conclusion: When TEP and Lichtenstein repairs were performed in experienced hands, they were two techniques that had no negative effect on testicular blood flow. However, there was a statistically significant difference between the preoperative conditions and both the postoperative 1st and 7th day RI values of the patients who underwent TEP (p =0.005, p=0.007), to the detriment of TEP patients. There was no difference in postoperative pain scale and operation time. When the RI values were compared, no difference was found between the two techniques. Both techniques did not have an adverse effect on testicular volume in the early postoperative period. We believe that more studies with more patients and longer follow-up periods can lead to clearer results.