Asit aspirasyonu ile oluşturlulan akut akciğer hasarında lidokain ve metilprednizolon'un hematolojik, biyokimyasal ve histopatolojik etkileri
- Tez No: 131910
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZIM DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Asit Aspirasyonu, Akut Akciğer Hasan, Akut Sıkıntılı Solunum Sendromu, Lidokain, Metüprednizolon, Acid Aspiration» Acute Lung Injury, Acute Respiratory Distress Syndrome, Lidocaine, Methylprednisolone
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Ill ÖZET Çalışmanın amacı, asit aspirasyonu ile oluşturduğumuz akut akciğer hasarında erken dönemde tedavi amacıyla intravenöz verilen lidokain ve metilprednizolonun arteriel kan gazlarına, periferik lökosit sayılarına ve histopatolojiye olan etkilerini eksperimental olarak göstermek ve sonuçlan kendi aralarında karşılaştırmaktır. Çalışmada 30 adet erkek tavşan kullanıldı. Tavşanlara trakeotomi açıldı. Mekanik ventilator kullanılarak volüm kontrollü modda 6 saat süreyle ventile edilirken, anestezi % 2 izofluran, %50 oksijen, % 50 azot protoksit ile idame ettirildi. Tavşanlara venöz ve arteriel kanül yerleştirildi. Çalışma süresince her saat başı femoral arter kanölünden arter kan gazlan ve periferik lökosit sayılarının tespiti için kan örnekleri alindi- Tavşanlar rastgele 10'arlı 3 gruba ayrıldı. Tedaviye başlanmadan tavşanlara intrairakeal yoldan 3 ml/kg 0. 1 N HC1 (pH =2) damla damla verildi. Hemen sonrasında; K Grubundaki tavşanlara intravenöz 2 ml/kg puşe + 2ml/kg/saat sürekli infuzyon %0.9 NaCl, L Grubundakilere intravenöz 2mg/kg puşe + 2 mg/kg/saat lidokain uygulandı. M Grubundakilere intratrakeal HCl'nin hemen sonrasında sadece intravenöz 30 mg/kg metilprednizolon puşe uygulandı. Altı saatlik mekanik ventilasyonun somada tavşanlar 40 mg/kg tiopesial verilerek sakrifîye edildiler.Tavşanların sternotomi ile sol akciğer alt lobları çıkarılıp %10'luk formaldehitle fixe edildi. Hematoksilen-eozin ile boyanı ışık mikroskobunda incelendi. Akut akciğer hasar skorları hesaplandı. Eksperimental olarak oluşturduğumuz ALI'de, intravenöz lidokain ve metilprednizolon'un erken dönemde ALI'den hemen sonra verilmesinin arteriel kan gazlarında (PaO2, PaC02, pH) oksijenasyonu, periferik lökosit ve nötrofil sayılarındakiIV değişmeyi koruduğu tespit edilmiştir. Histopatolojik inceleme sonuçlarında, ALI skorlarında lidokain'le tedavi edilen grupta anlamlı azalma; metilprednizolon grubunda ise, lidokain'le tedavi edilen gruba göre daha anlamlı azalma tespit edildi. Sonuç olarak, lidokain ve metilprednizolon'un ALI'den hemen sonra verildiğinde arteriel oksijenasyonu ve periferik lökosit sayışım korumada benzer etkileri olduğunu ve histopatolojik olarak ise lidokain ve metilprednizolon'un ALI gelişimini önlediği ve aslında metilprednizolon'un lidokain'le karşılaştırıldığında daha etkin olduğu kanaatine varıldı. Ancak bu konuda kesin hükme varmak için, geniş çaplı karşılaştırmalı Minik çalışmalar yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The purpose of this study is to determine the effects of lidocaine and methylprednisolone given intravenously for the treatment of early stage acute lung injury on.arterial blood gases,peripheric leukocyte counts and histopathology experimentally and to compare the results among themselves. 30 male rabbits were used in the study. Tracheotomy was applied to the rabbits. Anesthesia was maintained through 2% isoflurane, 50% oxygen and 50% nitrous oxide while the lungs were ventilated for 6 hours under volume controlled mode. Arterial and venous cammles were placed in the rabbits. Blood samples were taken through the femoral arterial carmule to determine the arterial blood gases and peripheric leukocyte counts every hour throughout the experiment. Rabbits were divided into three groups randomly. Prior to the treatment, the subjects were given 3 mi/kg 0.1 N HC1 (pH= 2) in drops in&ateacheally. Immediately after; the subjects in Group K received bolus 2ml/kg + 2 ml/kg/hour continuous infusion of 0.9% NaCl intravenously, those in Group L received bolus 2mg/kg + 2mg/kg/hour lidocaine intravenously, and the ones in Group M a single dose of 30 mg/kg intravenous memyîprednisoloöe immediately afer isteateacheal BO adumbration. At the end of a six-hour-saechamcal veMüatioa &e safepc^ were sacrifed by giving 40 mg/kg thiopental. The left lung lower lobes were removed by means of sternotomy and fixed by instillation of 10% formaldehyde. They were stained with hematoxylin - eosin and examined under light microscope. Acute lung injury was scored. In ALI formed experimentally, it was determined that the administration of intravenous lidocaine and methylprednisolone at the early stage immediately after ALIVI protects oxygenation of arterial blood gases (PaC>2, PaC02, pH), the change in peripheric leukocyte and neutrophil counts. In histopathologic examination resuls, a significant decrease in lidocaine treated group in ALI scores and a more significant decrease in methylprednisolone group compared with the lidocaine group were observed. Finally, it has been concluded that lidocaine and methylprednisolone have similar effects in the protection of arterial oxygenation and count of peripheric leukocyte when administered immediately after ALI and that they prevent the ALI development histopathologially, and that the methylprednisolone is more effective when compared with lidocaine. However, comparative and comprehensive clinical studies should be carried out to reach an exact decision.