Recovery of germanium and other metals from the leach residue of Çinkur
- Tez No: 13192
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ISHAK KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Liç Keki, Sublimaşyon, Germanyum, Kurşun, Çinko, Klorlayıcı Buharlaştırma
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET ÇINKUR TESİS! ÜÇ ARTI?INDAN GERMANYUM VE. Dİ?ER METALLERİN KAZANILMASI OCAKTAN, Murat Can Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Müh. Bölümü Tez Yöneticileri :Doç.Dr.lshak KARAKAYA, Prof.Dr.YavuzTOPKAYA 64 Sayfa, Şubat 1991, Bu çalışma, Çinkur Tesislerinde sahaya stoklanan 280.000 ton civarında ki liç artığından germanyum ve diğer metallerin kazanılmasını kapsamaktadır. Kurşunca zengin olan bu artıkta ortalama % 1 8 Pb ve % 15 Zn bulunmaktadır. Germanyum içeriği ise % 0,0054'tür. Çinkur tesisindeki toplam germanyum potansiyelinin % 50'si liç artığında toplanmaktadır. Düşük germanyumlu artıklardan klorlayıcı kavurma sonucu GeCI4 sublimasyonu ile germanyum konsantresi elde edilebileceği bilinmektedir. Tesisten alınan liç artığı, NaCI ile karıştırılarak oksitleyici ortamda kavurmaya tabi tutulmuştur. Germanyum ve diğer metal bileşiklerinin sublimasyonuna NaCI miktarının, sıcaklığın ve sürenin etkileri çalışılmıştır. Çalışmalar germanyumun yaklaşık % 65'inin 800°C ta buharlaşîırılarak liç artığından ayrılabileceğini ve bunun da artan sıcaklıktan etkilenmediğini göstermiştir. Diğer taraftan artan NaCI eklentileri kurşun kazanımını özellikle % 5'ten sonraki miktarlarda önemli olarak etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECOVERY OF GERMANIUM AND OTHER METALS FROM THE LEACH RESIDUE OF ÇİNKUR OCAKTAN, Murat Can M.S. in Metallurgical Engineering Supervisors rAssoc.Prof.Dr.lshak KARAKAYA, Prof.Dr.YavuzTOPKAYA 64 Pages February 1991 The aim of this study was to recover germanium and other metals from 280000 tons of leach residue produced at Çinkur. Average analysis of this residue indicated the presence of 18% Pb, 15% Zn with 0.0054% Ge. Fifty percent of the total germanium input to the zinc plant was found to end up in the leach residue. It is known that germanium can be recovered from residues with low germanium contents by GeCl4 sublimation using chloridizing volatilization. The leach residue taken from the plant was mixed with NaCl and heated under an oxidizing atmosphere. The effects of temperature, time and NaCl concentration on sublimation of germanium and other metals were studied. The results have indicated that about 65% of germanium could be volatilized at 800 C and there was almost no effect of increasing temperature on GeCl4 sublimation. On the other hand, with increasing NaCl addition, the volatilization of lead increased substantially especially beyond 5%. Keywords :Leach Residue, Sublimation, Germanium, Lead, Zinc, Chloridizing Volatilization. Science Code : 604.01.01 - 1