Effect of overaging and rolling direction on fatigue crack growth rate of 2024 aluminium alloy
- Tez No: 13194
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FİLİZ SARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yorulma çatlağı büyüme hızı, 2024 Alüminyum alaşımı, Aşırı yaşlandırma, Fatigue crack growth rate, 2024 Al-alloy, Overaging
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
AŞIRI YAŞLANDIRMANIN YE HADDE YÖNÜNÜN 2024 ALÜMİNYUM ALAŞIMININ YORULMA ÇATLA?I BÜYÜME HIZI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ORHANER, Feyyaz Önder Mühendislik Fakültesi Metalürji Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Filiz SARIO?LU 67 sayfa, Mart 1991 ÖZET Bu çalışmada, aşırı yaşlandırmanın ve hadde yönünün 2024 alüminyum alaşımının yorulma çatlağı büyüme hızına olan etkisi araştırıldı. Bu amaçla merkez çatlaklı çekme numuneleri alındığı konumda, T3, 130T de 100 ve 1000 saat yapay yaşlandırılmış durumlarda test edildi. Bütün testler normal havada ve oda sıcaklığında yapıldı. Ayrıca, numunelerin çatlak yüzeyleri ve içyapıları incelendi. Bu çalışmanın sonucuna göre doğal Sandırmaya ek olarak uygulanan yapay yaşlandırma yorulma çatlağı büyüme hızını arttırmaktadır. Öte yandan yorulma çatlağı büyüme hızı T-L yönünde L-T ve 60° yönlerine göre daha fazladır. Fakat hadde yönüne bağlı bu etki, yapay yaşlandırma sonucu ortadan kalkmaktadır.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF OVERAGING AND ROLLING DIRECTION ON FATIGUE CRACK GROWTH RATE OF 2024 ALUMINIUM ALLOY ORHANER, Feyyaz Önder Faculty of Engineering Department of Metallurgical Engineering, M.Sc. Thesis Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Filiz SARIO?LU 67 pages, March 1991 ABSTRACT In this study the effect of overaging and rolling direction on fatigue crack grwth rate of 2024 aliminium alloy sheets vere investigated. For this purpose center cracked tension (CCT) type specimens vere tested in three different conditions, i.e. as-received, overaged at 13Q°C for 100 and 1000 hours. All the experiments vere carried out in air at room temperature. The fracture surfaces and rmerostructures of the specimens vere examined. The rate of fatigue crack growth was found to increase by further artificial aging applied to the naturally aged condition, T3. The fatigue crack growth rate was faster in T-L direction than in L-T and 60* directions, and* this orientation dependence seemed to be lost with artificial aging applied to the naturally aged condition.