İnfertil ve fertil erkeklerin depresyon, anksiyete, evlilik uyumu, cinsel doyum ve diğer psikiyatrik belirtiler yönünden karşılaştırılması
- Tez No: 132074
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Erkek infertililitesi, psikiyatrik belirtiler, evlilik uyumu. II, Male infertility, Psychiatric complaints, Marital adjusment. Ill
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
I- ÖZET Amaç: Bu çalışmada infertil erkeklerde, infertiliteye bağlı oluşabilecek psikiyatrik yakınmaları ve bu yakınmaların ortaya çıkmasına neden olabilecek faktörleri araştırmayı amaçladık. Yöntem: Bu amaçla, oligozoospermi ya da oligoastenozoospermi saptanarak primer infertilite tanısı koyulan ve eşleri fertil olarak değerlendirilen 50 infertil erkek ile çalışma kriterlerini karşılayan 50 fertil erkek çalışmaya alındı. Her iki gruba sosyodemografik bilgi formu, Beck Depresyon Ölçeği, Spielberger Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Sürekli Öfke- Öfke Tarz Ölçeği, Psikiyatrik Belirti Tarama Listesi (SCL-90R), Cinsel Doyum Ölçeği (GRISS) ve Locke- Wallace Evlilik Uyum Ölçeği uygulandı. Bulgular: Bu çalışmada, infertil erkeklerin kontrol grubuna göre durumluk kaygı ve öfke düzeyleri ile kişiler arası duyarlıklarının arttığı ve daha düşük benlik saygısına sahip oldukları bulundu. Ayrıca öfkelerini daha fazla içselleştirdikleri ve daha fazla erken boşalma şikayetlerinin olduğu görüldü. İnfertil grup yardımcı üreme teknikleri kullanmayı düşünenler ve düşünmeyenler olarak ayrıldığında; düşünmeyen grupta depresif yakınmaların, kaygı, öfke ve genel psikiyatrik belirti düzeylerinin düşünen gruba göre daha fazla olduğu bulundu. Ayrıca YÜT düşünmeyen grubun öfkelerini daha fazla içselleştirdikleri, benlik saygılarının, cinsel doyum ve evlilik uyumlarının daha düşük olduğu görüldü. Yaş, evlilik ve hastalık süresi ile çalışmada kullanılan testler arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlendi. Sonuç: Bu sonuçlar bize, infertil erkeklerde rahatsızlıklarına bağlı olarak benlik saygısında azalma, kaygı, öfke ve erken boşalma gibi bir takım psikiyatrik yakınmaların olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, bu kişilere infertilite tedavisinin yanısıra psikiyatrik destek programlarının da olması gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
II- ABSTRACT Objective: In this study we aimed to investigate psychiatric complaints and factors that may cause these complaints in mail infertility. Method: Experimantal group has consisted of 50 primer infertil men whose primer infertility was diagnosed by determining oligozoospermi or oligoastenozoospermi of whom their wifes were still fertil. Control group consisted of 50 fertil man that cover study criterion. Experimental group and control group were assesed with sociodemographic information form, Beck Depression Inventory, Spielberger State-Trait Anxiety Inventory (STAI), Rosenberg Self Esteem Scale, State-Trait Anger Expression Inventory (STAXI), Symptom Check List(SCL 90R) Golombok-Rust Inventory of Sexuel Satisfaction (GRISS), Locke- Wallace Marital Adjustment Scale. Results: The results of this study showed that infertil men's state anxiety, anger level, interpersonal sensitivity are higher and self esteem is lower than controls. Furthermore we displayed that infertil men had more introjected their anger and had more complained premature ejaculation than fertil men. We seperated infertil group into two groups as whether think to use assistant reproduction method or not. Depressive complaints, anxiety, anger and general psychiatric symptom levels were higher in group that consisted of patients that don't think to use assistant reproduction method. In addition, patients in this group have introjected their anger more than those in the other group and self esteem, sexual satisfaction, marital adjustment has found to be low. There were no correlation between scales that we used and age, marriage duration, infertility duration. Conclusion: These results indicated that infertil men have psychiatric complaints such as anxiety, anger, premature ejaculation and decreasing in self esteem. According to these findings infertility treatment had to accompany with psychological support programs. If neccessary psychiatric evaluation had to be done.