Paleocene planktonic foraminiferal taxonomy and biostratigraphy in the Adıyaman region (SE Anatolia)
- Tez No: 13210
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DEMİR ALTINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: planktonik foraminifer, Paleosen, bıyostratıgrafı, fılojem, Germav Formasyonu, Adıyaman bölgesi, GD Anadolu, planktonic foraminifera, Paleocene, biostratigraphy, phylogeny, Germav Formation, Adıyaman region, SE Anatolia Science
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET ADIYAMAN BÖLGESİNDE (GD ANADOLU) PALEOSEN PLANKTON İK FORAMİNİFERLERİNİN TAKSONOM1S1 VE BİYOSTRATİGRAFÎSİ GÜRGEY (TEKİN) Ayşegül Yüksek Lisans Tezi, Jeo. Müh. Bölümü Tez Yöneticileri : Doç. Dr. Demir Altıner Yrd. Doç. Dr. Göksenin ESELLER ŞUBAT 1991, 150 SAYFA Bu çalışma Germav Formasyonu üst üyesine ait Pal eosen yaşlı planktonik foraminiferlerin morfolojisi, sınıflandırılması ve filojenezi üzerine yapılmış ilk çalışmadır. Germav Formasyonunun Paleosen yaşlı çökellerini içeren üç "strati grafik kesitte, yirmibir planktonik foraminifer türü tanımlanıp, revizyonu yapılmış ve karakteristik olanların resimleri verilmiştir. Planktonik foraminiferere göre Toybelen kesitinin çalışılan aralığında Morozovella pseudobul loides. Morozovella trinidadensis. Morozovella uncinata. Morozovel la anaulata. Planorotalites pusula pusula. Planorotalites vıpseudomenardii and Morozovella velascoensis biyozonlan ortaya konmuştur. Kanatlı kesitinde Morozovella uncinata, Morozovella angulata. Planorotal ites pseudomenardii ve Morozovella velascoensis biyozonlan tanımlanırken, Ahmet Hoca kesitinde sadece Morozovella uncinata. Morozovella angulata ve Planorotalites pseudomenardii biyozonları saptanmıştır. Bu kesitlerde Alt Paleosen yaşı belirlenememiştir. Bu zonların varlığı.Germav Formasyonunun üst üyesi için Paleosen yaşında olduğunu göstermiştir. Çalışılan alanda Globigerina eugibina biozonunun tanımlanması hala problem olma özelliğini sürdürmektedir. Germav Formasyonunun üst üyesinin Paleosen planktonik foraminiferleri için kavkı morfolojileri, stratigrafik dağılımları ve filojenetik ilişkileri gözönüne alınarak bir sınıflandırma yapılmıştır. Bunun sonucu olarak iki üstfamilya, iki familya ve dört cins belirlenmiştir. Son olarak, Paleosen planktonik foraminiferlerinin filojenetik ilişkileri gözden geçirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PALEOCENE PLANKTONIC FORAMINIFERAL TAXONOMY AND BIOSTRATIGRAPHY IN THE ADIYAMAN REGION (SE ANATOLIA) GORGEY (TEKİN) Ayşegül M.S. in Geological Eng. Co-Supervisors: Assoc. Prof. Dr. Demir Al tiner Asst. Prof. Dr. Göksenin Ese 11 er February 1991, 150 pages The Pal eocene planktonic foramini feral bi ozonation of the upper member of the Germav Formation (Adıyaman, Southeast Anatolia) was the main consideration of this study. It was the first study which included an analysis of the morphology, classification and phylogeny of Pal eocene planktonic foraminifera in SE anatolia. Twentyone planktonic foraminifera! species were identified, revised and illustrated from three measured stratigraphic sections including Paleocene succession of the Germav Formation. 1 1 1According to the planktonic foraminifera, Morozovel la pseudobul loides, Morozovel la trinidadensis, Morozovel la unci nata. Morozovel la angulata. Planorotal ites pusi 11a pusi 1 la. Planorotal ites pseudomenardi i and Morozovella velascoensis bi ozones were established in the Toybelen section. In the Kanatlı and Ahmet Hoca sections, the Lower Pal eocene could not be recognized. While the Morozovella uncinata. Morozovel la angulata. Planorotal ites pseudomenardi i and Morozovel la velascoensis bi ozones were defined in Kanatlı section, only Morozovella uncinata. Morozovella angulata and Planorotal ites pseudomenardi i bi ozones have been established in Ahmet Hoca section. The presence of these zones indicates that Pal eocene is the assignable age for the upper member of the Germav Formation. The detection and defining of the Globigerina eugibina bi ozone iare still problem in the studied area. Pal eocene planktonic foraminifers of the upper member of the Germav Formation was classified using gross morphology of the' test, strati graphical distribution and phylogenetic relationships. As a result of the classification, four genera, two families and two superfami 1 ies were described. TVFinally, the phylogenetic relationships of the Pal eocene planktonic foraminifers was studied.