Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu'na sağlık hizmeti almak üzere başvuranların tercih nedenleri ve beklentileri
Expectations and reasons for preference of patients applying to Hacettepe University School of Pysical Therapy and Rehabilitation
  1. Tez No: 132121
  2. Yazar: ALTAN ALAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSEN ALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık hizmetleri, tercih, beklentiler, Health Services, Preference, Expectations
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Alan, A., Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu'na sağlık hizmeti almak üzere başvuranların tercih nedenleri ve beklentileri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003. Günümüzde sağlık hizmetinden yararlananlar, sağlık kurumlan, hastalıklar ve tedavi yöntemleri konusunda kolay bilgi edinebilmektedirler. Kurum tercihlerinde, deneyimler, beklentiler, imaj, hasta memnuniyeti v.b. nedenler önemli görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, sağlık hizmeti veren bir kuruluşta, sağlık hizmeti kullanıcılarının, kurumu tercih etme nedenlerini ve kurumdan beklentilerini ortaya koyabilmektir. Araştırma verileri, 131 hasta ve 113 hasta yakınından anket yöntemiyle elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde araştırma hipotezlerini test etmek için, iki ortalama arasındaki farkın önem kontrolü (t testi) ve tek yönlü varyans analizi (F testi) uygulanmıştır. Kuruma başvuranların tercih nedenleri ve beklentilerine yönelik boyutlar ile bağımsız değişkenler olan anketi dolduran kişi, cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, sosyal güvenlik durumu, kuruma geliş sayısı, ikamet ettiği yer arasındaki farklılaşma araştırılmıştır. Verilerin analizi sonucunda,“Kurumun Hacettepe Üniversitesi kuruluşu olması, kuruma duyulan güven, hekim önerisi ve hizmetin sürekliliği”nedenleri daha çok etkili,“Hasta yakınlarının tavsiyesi ve kurumda tanıdık olması”daha az etkili nedenler iken,“Kullanılan malzemelerin temizliği, kuruma duyulan güven, uygulanan tedavi hakkında hastaya bilgi verilmesi ve ünitelerin temizliği”önem derecesi fazla,“Kurumun otopark imkanının olması, kurumda kantin bulunması”önem derecesi az beklentiler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Alan, A,. Expectations and reasons for preference of patients applyine to Hacettepe University School of Physical Therapy and Rehabilitation, Hacettepe University Health Sciences Institute Master Thesis in Health Institutions Administration, Ankara, 2003. In our time, individuals, who benefit from health care services, are easily informed about the health care institutions, diseases and methods of treatment. Experiences, expectations, image, patient satisfaction etc. Are important for health care institution. The aim of this study was to classify the reason for preference of and the expectations of patients using a health organisation. The data was attained from 133 patients and 113 relatives by means of a questionnaire. For statistical analysis student t tests and variance analysis were used. Independent variables were the gender, age, marital status, years of education, social security status, number of visits to the institution, place of residence (distance from place of residence to instution were treatment is administred). Upon analyzing the data it was seen that, the fact that the instution was a section of Hacettepe University, confidence felt towards the institution, the doctor's recommendations and continuity of the service were factors most effective on preference while being familiar to the institution and recommendation of other patients were the least effective reason for preference. The sanity of the institution and equipment used, confidence felt, towards the institution and informing patients about the treatment were the major expectations while having a car park and snack bar were the minor expectations of patients.