Ankara il merkezindeki sağlık meslek liselerinde çalışlan yönetici ve öğretmenlerin tükenmişlik durumları
Burnout of teachers and managers in vocational health schools located in Ankara province who work centre
  1. Tez No: 132123
  2. Yazar: GÜLAY KARAODUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER R. ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Sağlık Meslek Lisesi, Stres, Tükenmişlik, Yönetici, Teacher, Vocational Health School, Stress, Burnout, Manager
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
110 ÖZET Ankara İl Merkezindeki Sağlık Meslek Liselerinde Çalışan Yönetici ve Öğretmenlerin Tükenmişlik Durumları Bu araştırma Ankara İl Merkezindeki Sağlık Meslek Liselerinde çalışan yönetici ve öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin saptanması ve karşılaştırılmasına yönelik betimsel nitelikte kesitsel bir çalışma olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Ankara İl merkezindeki 6 sağlık meslek lisesinde çalışan 297 öğretmen, 34 müdür ve müdür yardımcısı oluşturmuştur.. Araştırmada araştırma grubunun sosyo-demografik ve mesleğe ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“ Kişisel Bilgi Formu”ile tükenmişlik düzeyini belirlemek amacıyla Maslach Tükenmişlik Ölçeği ile toplanmıştır. Maslach Tükenmişlik ölçeğinin duygusal tükenme (DT), duyarsızlaşma (D) ve kişisel başarı (KB) düzeyinde üç alt boyutu bulunmaktadır. 22 sorudan oluşan“likert türü”beş seçenekli bir ölçektir. Veriler araştırmacı tarafından öğretmen ve yöneticilere gözlem altında uygulanarak toplanmış, SPSS 10.0 istatistik paket programında analiz edilmiş, istatistiksel analizde t testi, tek yönlü varyans analizi, kruskal wallis varyans analizi, friedman testi, tekrarlı ölçümler için varyans analizi ve en küçük önemli fark yöntemi (LSD) testi kullanılmıştır. Bu araştırmada her bir bağımsız değişkene göre genel tükenmişlik, duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, genel tükenmişlik puanlan açısından görev, cinsiyet, mesleği sürdürme nedeni, mesleği seçme nedeni, mesleki gelecek algısı, çalışma ortamından hoşnutluk, eğitim sisteminden hoşnutluk, üstlerin onurlandınlması, mesleğin saygınlığına inanma ve aile bireylerinde egzersiz yapma durumuna ilişkin değişkenlerde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Duygusal tükenme puanlan açısından, görev, cinsiyet mesleği sürdürme nedeni, mesleği seçme nedeni, mesleğin kendine uygunluğu, mesleki uygulamadaki verimliliği, mesleki gelecek algısı, çalışma ortamından hoşnutluk, eğitim sisteminden hoşnutluk, mesleğin saygınlığına inanma ve sağlık sorunu olması durumuna ilişkin değişkenlerde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Duyarsızlaşma puanlan açısından cinsiyet, branş, mesleği sürdürme nedeni, mesleğin kendine uygunluğu, mesleki gelecek algısı, çalışma ortamından hoşnutluk, eğitim sisteminden hoşnutluk durumuna ilişkin değişkenlerde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Kişisel basan puanlan açısından mesleği sürdürme nedeni, mesleğin kendine uygunluğu, mesleki uygulamadaki verimliliği, mesleki gelecek algısı, eğitim sisteminden hoşnutluk, mesleğin saygınlığına inanma ve egzersiz yapma durumuna ilişkin değişkenlerde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Burnout of teachers and managers in vocational health schools located in Ankara province who work centre. This study was planned and implemented as sectional study in descriptive quality for identifying and comparing the levels of burn out of the teachers and the managers in vocational health schools in Ankara province centre. Population of the research consists of 297 teachers and 34 managers in 6 vocational health schools. In this study data were collected by applying the'Tersonal Information Form" for identifying the socio-demographic and vocational opinions of the research group and the Maslach Burn Out scale for burnout level.. There are three sub dimensions in Maslach Burn Out Scale, emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment. The questionnaires were applied by the researcher by monitoring the teachers and the managers, collected data were analyzed in statistical program SPSS 10.0. The standarts, t test, one way variance analysis, Kruskal Wallis variance analysis, Friedman test, repeated measures for variance analysis and Low Significance Difference LSD test were used. In this study it was researched whether there were statistically significant differences in the levels of general burn out, emotional exhaustion and personal accomplishment in each independent variable. According to the general burn out scores, it was identified that there were statistically significant differences in variables releated to work, gender, the reason of sustain of profession, the reason of choice of profession, perceive of professional future, satisfying in working environment, satisfying education system, the higher level management appreciation, believing professional respect and health problem in family members. According to emotional scores, it was identified that there were statistically significant differences in variables related to work, gender, the reason of sustain of profession, the reason of choice of profession, perceive of professional future, satisfying in working environment, satisfying education system, the higher level management appreciation, believing professional respect and health problem in family members. According to depersonalization scores, it was identified that there were statistically significant differences, in variables related to gender, branch, the reason of sustain of profession, the reason of choice of profession, perceive of professional future, satisfying in working environment, satisfying education system, the higher level management appreciation, believing professional respect and health problem in family members. According to personal accomplishment scores, it was identified that there were statistically significant differences in variables related to work, gender, the112 reason of sustain of profession, the reason of choice of profession, perceive of professional future, satisfying in working environment, satisfying education system, the higher level management appreciation, believing professional respect, and exercise.