Hemodiyaliz merkezlerinde çalışan hemşirelerin stres faktörlerinin belirlenmesi (Ankara il merkezi örneği)
Identifying the stress factors for the nurses who work in the hemodialysis centers (for Ankara city center)
- Tez No: 132124
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MÜNİR ACUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Stres, Stres Faktörleri, Stres Yönetimi, Böbrek Hastaları Hemodiyaliz Hemşireleri, Stress, Stress Factors, Stress Management, Kidney Patients, Hemodialysis Nurses
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
102 ÖZET Hemodiyaliz Merkezlerinde Çalışan Hemşirelerin Stres Faktörlerinin Belirlenmesi (Ankara İl Merkezi Örneği) Bu araştırma, Ankara il merkezindeki resmi ve özel hemodiyaliz merkezlerinde çalışan hemşirelerin stres düzeylerini belirlemeye yönelik olarak, betimsel nitelikte tarama modeli bir alan araştırması olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Bu amaçla, -veriler 1-30 Nisan 2003 tarihleri arasında araştırma grubundaki 161 hemşirenin katılımıyla toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Huston Medical Center Koruyucu Hekimlik Enstitüsünde Richardson tarafından geliştirilen“Stres Verici Koşullar ölçeği”(EK-1) kullamlmıştır. Hemşirelerin stres düzeyleri ile demografik ve sosyal özellikleri arasında bir ilişki olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; araştırma grubundaki hemşirelerin yaşları, medeni durumları, çocuk sayıları, öğrenim düzeyleri, mesleki kıdemleri, şu andaki görevleri ve hemodiyaliz kliniğinde çalışma yıllan ile kendini yorumlama biçiminden kaynaklanan stres vericiler arasında anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca hemşirelerin çocuk sayıları ile sosyal stres ve işle ilgili stres arasında, öğrenim düzeyleri, çalıştıkları kurum, ile fiziki çevreye bağlı stres vericiler arasında, şu andaki görevleri ile sosyal stres vericiler arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Diğer değişkenler açısından ise anlamlı bir fark bulunamamıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda sağlık hizmetlerinin verilmesinde oldukça önemli bir yere sahip olan hemşirelerin stres düzeylerinin düşürülmesine yönelik olarak işverenlere ve diğer yöneticilere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
103 SUMMARY Identifying the Stress Factors for the Nurses Who Work in the Hemodialysis Centers (for Ankara City Center). This study has been planned and executed as a field study for identifying stress levels for the nurses who work in the official and private hemodialysis centers in Ankara city center,For this reason, data has been collected fromlöl nurses in the research group between 1st and 30 * of April 2003.“ Stress Producing Continions Scale”developed by Richardson who works in the houston Medical Center, Institute of Preventive Medicine.We tried to identify there is a relationship between the stress levels of nurses and hheir demographic and social characteristics. According to the results obtained from the study,it has been seen that there is a significant relation between the nurse's age, marital status, number of children, education level, ocupational seniorty, current duties, years of working in hemodiallysis centers and stress producers results from self expressing in the research group it has been found that social stress and the stress resulting from working life are significantly velated with number of children of nurse's; stress producers resulting from physical environment is significantly related with the education levels and institutions of nurses; social stress producers is significantly related with current duties of nurses.however, it couldn't be found a significant difference with respect to other variables. Recommendations for reducing the stress levels of nurses who have on important role in giving health services have been given to the employers and to the managers in line with the results of the research.