Enfekte kalça artroplastisinde iki aşamalı revizyon
  1. Tez No: 132128
  2. Yazar: CENK ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE TOĞRUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Total kalça artroplastisi, enfeksiyon, iki aşamalı revizyon, uzatılmış trokanterik osteotomi, antibiyotikli sement, spacer rv, Total hip arthroplasty, infection, two-stage revision, extended trochanteric osteotomy, antibiotic loaded cement
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Enfekte kalça artroplastisinde iki aşamalı revizyon 1996-2001 yıllan arasında kliniğimizde kalça artroplastisi zemininde enfeksiyon nedeniyle iki aşamalı revizyon protokolü ile tedavi edilen 30 hasta çalışmaya alındı. Hastaların ortalama yaşlan 60,1 (32-88), 13'ü erkek,17'si kadın idi. Tüm hastalar enfeksiyon hastalıkları kliniğiyle ortaklaşa hazırlanan 2 aşamalı revizyon protokolüne alındı. İlk aşamada debridman yapılarak mevcut implantlar çıkanldı. 24 hastaya ortalama 16,6 (6-70) haftalık bekleme süresi sonunda iki aşamalı reimplantasyon uygulandı. 6 hastaya çeşitli nedenlerle reimplantasyon yapılamadı. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrasındaki risk faktörleri değerlendirilerek sonuçlarla ilişkisi araştınldı. Hastalar ortalama 4,2 (2-7) yıl süreyle takip edildi. Bir hasta çalışma esnasında ilk aşamadan sonra venöz tromboza bağlı akciğer embolisi nedeniyle kaybedildi. Klinik değerlendirmede MerlĞ D'Aubigne ve PostePin klinik skorlama sistemi kullanıldı. Hastaların ameliyat öncesi ağn, hareket açıklığı ve yürüme skorları sırasıyla 2.37, 2.43, 2.27'den 4.63, 4.77, 5.17'ye yükseldi. Etken mikroorganizmalar incelendiğinde stafilokoklar başta olmak üzere gram pozitiflerin en sık etken olduğu görüldü. Hastaların 21 'inde (% 70 ) hem fonksiyonların geri kazanılıp, hem de enfeksiyonun kontrol altına alındığı başarılı sonuç elde edildi. Ara dönem süresinin kısa tartılmasının sonucu olumsuz etkilediği tespit edileli. Enfeksiyon varlığında artroplasti ile hedeflenen amaçlara ulaşmak ve enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırarak sağlıklı bir kas iskelet ortamını yeniden oluşturmak oldukça güç, zaman alıcı ve yüksek maliyetli olmaktadır. İki aşamalı revizyonun tedavide etkin ve güvenilir bir yöntem olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Two-stage revision of infected hip artrhroplasty 30 patients treated by a two stage revision protocol because of infected hip arthroplasty between 1996 and 2001 were included in the study. 13 patients were male, 17 were female and the average age was 60,1 (32-88) years. All patients underwent a two stage revision protocol, co-working with the department of infectious diseases. All implants were removed with debridement at first stage. Reimplantation was performed in 24 patients after an average interval period of 16,6 (6-70) weeks, 6 patients were not reimplanted because of various reasons. Preoperative and postoperative risk factors and their influence on the outcome were evaluated. Average follow-up was 4,2 (2-7) years. One patient died because of pulmonary embolism related to venous trombosis after the first stage. Merl6 D'Aubigne and Postel scoring system was used for clinical assessment. Pain, range of motion and mobilization scrores improved from 2.37, 2.43, 2.27 to 4.63, 4.77,5.17 respectively. Gram positives, staphylococci were the most commonly isolated pathogens. Good functional outcome and successful control of infection was achieved in 21(70%) patients. Short interval period was associated with poor outcome. In the presence of infection, it is hard, time consuming and expensive to gain the aimed outcomes of primary arthroplasty and provide a healthy musculoskeletal environment for the region. Two-stage revision is a safe and effective method for the treatment of infected hip arthroplasty.