Beneficiation of Balıkesir-Bigadiç ulexite concentrate by calcination
- Tez No: 13213
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLHAN ÖZBAYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Uleksit. Kolemanit, Kalsinasyon
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET BALIKESİB-BİGADİÇ ÜLEISİT IOHSAHTRESİHİH IALSİHASYOH İLE ZEHGİNLEŞTİfiİLHESİ ŞENER, Sava? Yüksek Lisans Tezi, Had en Huh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Gülhan Özbayoğlu Ocak, İ99İ, 67 sayfa Bu çalışmanın amacı. Balıkesir-Bigadiç uleksit cevherinin kalsinasyon şartlarının tayini ve kalsinasyon yöntemi ile kolemanit mineralinden ayrılabilme şartlarının araştırılmasıdır. Tezin ilk bölümünde, sıcaklık, zaman ve tane boyutu gibi kalsinasyon şartları incelenmiş, sonuçlar numunelerdeki ağırlık azalması ve B2O3 miktarındaki artışı olarak değerlendirilmiştir. Deney sonuçları ayrıca, mineralojik analiz, X- ışını kırınım tekniği ve termal gravimetrik analizleriyle doğrulanmıştır. Tezin ikinci bölümünde, uleksit cevherinin kalsinasyon özelliklerinin ışığı altında kolemanit mineralinden ayrılabilme şartları araştırılmıştır. Ayırım için iki alternatif önerilmiştir: Birinci alternatif de. uleksit ve kolemanit karışımı 240°C de 60 dakika boyunca kalsine edilmiş ve uleksit' m B2O3 miktarı X 38.70 'den 54. 20' ye yükseltilmiştir. Bu sırada uleksit' in yapısındaki bozulma ve kırılganlık özelliğinin oluşması, kolemanit' den aşındırma ve eleme ile ayrılabilmesini sağlamıştır.İkinci alternatifte, karışım 450°C de 30'' dakika Süreyle kalsine edilmiş, uleksit'in B2O3 miktarı % 40.71'den %62.86'ya; kolemanit'in ise,B203 miktarı % 45.32'den % 59.67'ye yükseltilmiştir. Kalsinasyon boyunca kolemanit dekrepite edilmiş, bu esnada, uleksit ise amorf laşarak daha sağlam bir yapıya dönüşmüş, eleme ile toz kolemanit' den ayrılabilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BEHEFICIATIOH OF BAL HE SİK -BİGADİÇ ULEXITE COHCEKTRATE BY CALCIHATIOH ŞEHEK. Savaş U.S. in Hining Eng. Supervisor: Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu January, İ99İ, 67 pages The aim of this research was to determine the calcination parameters of ulexite and to investigate the separation possibilities of ulexite from colemanite by calcination. In the first part of the thesis, the calcination parameters such as temperature, time and size of particles were examined. The results were evaluated in terms of weight loss of the sample and the increase in B2O3 content. The X-ray diff Tactometer, the thermal gravimetric and the mineralogical analyses were used to confirm the calcination tests. In the second part of the thesis, the separation possibilities of ulexite from colemanite were discussed under the light of calcination properties of the minerals. Two possibilities of separation were proposed. In the first alternative, the mixture of ulexite and colemanite was calcined at 240°C for 60 minutes. The B2O3 grade of ulexite was upgraded from 38.70 X to 54.20 % and the structure of ulexite has been decomposed so that, it became more friable providing a separation by scrubbing and screening from undisturbed colemanite. 111In the second alternative, the mixture was calcined at 450°C for 30 minutes and the B2O3 grade of ulexite was upgraded from 40.71 % to 62.86 %. while colemanite was upgraded from 49.32 % to 59.67 %. During calcination, the colemanite has decrepitated while ulexite has turned into an amorphous and a strong structure so that, it could be separated from decrepitated colemanite hy screening. Key ?ords: ulexite. Colemanite, Calcination. Scientific Code : 607-02-04 IV