Konjenital spinal deformitelerde konveks anterior hemiepifizyodez ve posterior hemiartrodez tedavisinin etkinliği(Hacettepe deneyimi)
The efficacy of combined anterior-posterior convex growth arrest for conjenital scoilosis
  1. Tez No: 132162
  2. Yazar: AKIN ÜZÜMCÜGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: konjenital, skolyoz, konveks hemiepifizyodez, tedavi, endikasyon, congenital, scoliosis, convex hemiepiphysiodesis, treatment, indication
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
IV ÖZET Üzümcügil, A., Konjenital spinal deform itelerde konveks anterior hemiepifizyodez ve posterior hemiartrodez tedavisinin etkinliği, Hacettepe deneyimi, Hacettepe Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Tezi, Ankara, 2003. Konveks anterior hemiepifizyodez ve posterior hemiartrodez tedavisinde ideal hastayı bulmak amacıyla kliniğimizde 38 hasta retrospektif olarak çalışılmıştır. Hastaların ortalama operasyona giriş yaşı 29 ay (6-72 ay), ortalama izlem süresi 33 aydı (12-120). 38 hastanın pre-operatif ortalama Cobb açı ölçümleri 55° (31°-105°), son takiplerinde ortalama 50° (13°- 107°) olarak bulundu. 13 hastada (%34) gerçek epifızyodez etkisi, 21 hastada (%55) füzyon etkisi ve 4 hastada (%11) progresyon izlendi. Cerrahiye giriş yaşı, eğriliğin şiddeti, eğriliğin uzunluğu ve bulunduğu bölge, intraspinal anomali varlığı, sagital plan anomali ve kot deformiteleri sonuçları etkilemediği izlenmiştir. Sonuç olarak konveks anterior hemiepifizyodez ve posterior hemiartrodez konjenital spinal deformiteli küçük yaştaki hastaların tedavisinde etkin ve güvenli bir yöntemdir. 5 yaşından küçük, kozmetik olarak kabul edilebilir, dengeli deformitelerde, eğriliğin tipine, uzunluğuna, şiddetine ve yerine, beraberinde kosta füzyonu varlığı veya sagital plan deformitesine bağlı olmaksızın uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT Uzumcugil, A., The efficacy of combined anterior-posterior convex growth arrest for congenital scoilosis, Hacettepe experience, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Orthopaedics and Traumatology, Ankara 2003. In order to define the ideal patient who will benefit from convex growth arrest, 38 patients were studied in our clinic retrospectively. The mean age at the time of convex growth arrest was 29 months (6-72 months), and average follow-up was 33 months (12-120). Of 38 patients had mean Cobb angle was 55° (31°-105°) preoperative^ and 50° (13°-107°) at the final follow-up. 13 patients (34%) had a true epiphysiodesis effect while 21 (55%) had fusion, and 4 (11%) had progression. It was seen that the age at surgery, magnitude, length and location of the curve, presence of intraspinal anomaly, presence of sagittal plane or rib deformity did not alter the outcome. As a conclusion, Combined anterior-posterior convex growth arrest is a safe and effective method in the management of the young patients with congenital spinal deformities. It can be performed for the balanced and cosmetically acceptable deformities of the patients younger than 5 years of age regardless of the type, length, magnitude, and localization of the curve, or the existence of associated rib fusion, or the presence of sagittal plane abnormality.