Diplejik ve hemiplejik serebral paralizili çocuklarda fonksiyonel hareket becerileri ve fiziksel uygunluğun değerlendirilmesi
Assessment of physical fitness and functional motor skills in children with spastic displegic and spastic hemiplegic cerebral palsy
  1. Tez No: 132255
  2. Yazar: PELİN KİŞİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE LİVANELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Fiziksel Uygunluk, GMFM, Fonksiyonel Hareket Becerileri, Cerebral Palsy, Physical Fitness, GMFM, Functional Motor Skills
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Kişioğlu, P., Diplejik ve Hemiplejik Serebral Paralizili çocuklarda fonksiyonel hareket becerileri ve fiziksel uygunluğun değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, 2003. Spastik diplejik ve spastik hemiplejik Serebral Paralizi (SP)'li çocukların, fiziksel uygunluk ve fonksiyonel hareket becerileri, kaba motor fonksiyonları ve spastisiteleri değerlendirilerek, bu iki tip SP'li grupta, bu özelliklerin değişimi ve birbirleri arasındaki ilişki araştırılmak amacıyla çalışmamız planlanmıştır. Bu amaçla, 15 diplejik SP'li ve 15 hemiplejik SP'li olgunun kaba motor fonksiyonları, fiziksel uygunluk ve fonksiyonel hareket becerileri, spastisite ve diğer klinik özellikleri, fizyoterapist tarafından bir kez değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, elde ettiğimiz veriler incelendiğinde, diplejik SP'li olgularla, hemiplejik SP'li olguların Gross Motor Function Measurement (GMFM) skorları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p> 0.05). Her iki gruptaki olgular fiziksel uygunluk ve fonksiyonel hareket becerileri testleri açısından incelendiğinde, hemiplejik SP'li olgular diplejik olgulara göre daha yüksek skorlar almıştır (p< 0.01). Modifiye Ashworth Skalası skorları değerlendirildiğinde, toplam spastisite skorları hemiplejiklerin üst ekstremitelerinde, diplejiklerin ise alt ekstremitelerinde fazla bulunmuştur (p< 0.01). Çalışmamızdan, elde ettiğimiz sonuçlarda, GMFM skorlarının, fiziksel uygunluk ve fonksiyonel hareket beceri puanları ile ilişkili bulunurken, sadece alt ekstremite spastisitesinin yüksek olması, diplejiklerde kardiovasküler enduransı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışma ile bipedal seviyede olmalarına rağmen, SP'li çocuklarda fiziksel uygunluğu geliştirmenin önemli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kişioğlu, P., Assesment of Physical Fitness and Functional Motor Skills in Children with Spastic Diplegic and Spastic Hemplegic Cerebral Palsy, Hacettepe University, Health Science Institute, Master Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation, Ankara, 2003. This study was planned to investigate the physical fitness and functional motor skills, gross motor functions and spasticity in children with spactic diplegic and spastic hemiplegic cerebral palsy. The results of the tests have been compared with each group of the cerebral palsied children. The correlation among themselves have been examined. For the purpose of our study, the physical fitness and functional motor skills, gross motor functions, spasticity and other clinical features of children have been assessed once for each child by a physiotherapist. When the results of our study were examined, the GMFM scores between hemiplegic and diplegic cerebral palsied children, were not found statistically significant (p> 0.05). According to physical fitness and functional motor skills tests, hemiplegic children had higher scores than diplegics (p< 0.01). According to modified Ashworth Scale, spasticity scores were found to be more in upper extremities for hemiplegics and lower extremities for diplegics. In this study, GMFM scores were found to be related with physical fitness and functional motor skills scores. In diplegic children, it is found that increased lower extremity spasticity effected the cardovascular endurance negatively. Also it was found to be significant to improve physical fitness in children with CP although they were in bipedal level.