Dejeneratif spondilolistezili hastalarda cerrahi ve fizik tedavinin günlük yaşam aktivitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of effects of physical therapy and surgical treatment on daily activities in patients with degenerative spondylolisthesis
  1. Tez No: 132277
  2. Yazar: YEŞİM SALIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL YÜCESOY, PROF. DR. SERAP ALPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Spondilolistezis, fonksiyonel aktivite, fizik tedavi, cerrahi tedavi, Spondylolisthesis, functional activity, physical therapy, surgical therapy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET:: Dejeneratif Spondilolistezisli Hastalarda Cerrahi ve Fizik Tedavinin Günlük Yaşam Aktivitesi Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması. Fzt. Yeşim SALIK Dejeneratif spondilolistezis, kronik bel ağrısının önemli bir nedenidir. Bel ve/veya alt ekstremite ağrıları ile omurga hareketlerindeki kısıtlılık, bireyin fonksiyonel düzeyinde ve günlük yaşam aktivitelerinde azalma ortaya çıkar. Spondilolistezisin tedavisi, çok iyi yapılmış klinik değerlendirme ışığında uygulanan konservatif ve/veya cerrahi tedaviyi içerir. Bu çalışmada, Şubat 2002-Şubat 2003 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroşirurji Anabilim Dalı'na başvuran, radyolojik ve klinik incelemede dejeneratif spondilolistezis saptanan 40 olgu cerrahi ve fizik tedavi açısından değerlendirilmiştir. Klinik yakınmaları çok fazla olan ve fonksiyonel düzeylerinde aşırı kısıtlılık tespit edilen olgular ile, instabilite kriterleri daha fazla olan hastalara öncelikli olarak cerrahi önerilmiş, hastanın tercihi de dikkate alınarak 20 olguya cerrahi tedavi, 20 olguya fizik tedavi uygulanmıştır. Fizik tedavi programı, 3-5 kişilik gruplar halinde 4 hafta süresince tek bir fizyoterapist tarafından uygulanmış, 5 ve 6. haftalarda ise hastalar egzersizlere denetimli bir şekilde evlerinde devam etmişlerdir. Cerrahi tedavi grubuna ise standart bir cerrahi prosedür ile aynı tip malzeme kullanılarak posterior spinal enstrümantasyon ile füzyon uygulanmıştır. Her iki gruba tedaviden önce ve tedaviden iki ay sonra görsel analog skalası, Oswestry fonksiyon testi, alt ekstremitede ve bel bölgesindeki ağrının provakasyonu için standart protokole bağlı kalınarak hazırlanan koşu bandı egzersiz testi uygulanmış ve sonuçlan değerlendirilmiştir. Sonuç olarak iki grup karşılaştırıldığında, lomber bölge esnekliğinde, fonksiyonel kapasitede ve koşu bandı yürüyüş süresindeki iyileşme fizik tedavi grubunda cerrahi tedavi grubuna göre daha fazla bulunmuştur. Ancak tek tek gruplar ele alındığında, iki grupta da tedavi sonrası belirgin fonksiyonel düzelme izlenmiştir. İki grup arasında tedavi öncesi temel farklılıklar göz önüne alındığında bu konuda ki araştırmanın daha uzun süre zarfinda ve daha geniş gruplarda yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
mmmabe:: Comparison of Effects of Physical Therapy and Surgical Treatment on Daily Activities in Patients with Degenerative Spondylolisthesis Yeşim SALIK, PT Degenerative spondylolisthesis is an important cause of low back pain. Low back and lower extremity pain and limitation of spinal motion decrease daily activities and functional capacity. Treatment of spondylolisthesis consists of conservative and/or surgical after exact clinical assessment. Forty patients admitted Dokuz Eylül University Neurosurgery Department between February 2002-February 2003 were involved in this study and treated with surgery or physical therapy. We proposed surgery for patients having more clinical symptoms and functional limitation and instability criteria. Twenty patients treated with physical therapy and 20 patients with surgery. Physical therapy program was applied by one physiotherapist for a group of 3-5 patients together during 4 weeks, exercises continued at home for another 2 weeks under control. For surgical treatment, posterior spinal instrumentation and fusion was performed with same standard devices. Both groups were applied with visual analogue scale and Oswestry Disability Questionnaire and treadmill exercise test with standard protocol for provocation of low back and lower extremity pain before and after two months of treatment and results of the tests were assessed. When two groups were compared, increase in lumbar mobility, functional capacity and treadmill walking time were found better in physical therapy group but both groups had significant improvement. When it's considered that significant differences were existed between two groups before treatment, new studies involving more patients with longer follow up times are needed.