Sedanterler ile kuzey disiplini yapan antrene bireylerde programlı aerobik ve anaerobik egzersizlerin bazı antioksidan profiller üzerine etkilerinin araştırılması
The effects of programmed aerobic and anaerobic exercise on some antioxidant profiles in sedantery and sportmen doing nordic discipline
  1. Tez No: 132359
  2. Yazar: MUZAFFER SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÇINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, egzersiz, kuzey disiplini, malondialdehit, sedanter. 75
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET SELÇUK M, Sedanterler ile kuzey disiplini yapan antrene bireylerde programlı aerobik ve anaerobik egzersizlerin bazı antioksidan profiller üzerine etkilerinin araştırılması, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı Doktora Tezi, Van, 2003. Bu çalışma daha önce herhangi bir egzersiz programına katılmamış sağlık problemi olmayan sedanterler ile, sürekli olarak kuzey disiplini yapan antrene bireylerde yapıldı. Çalışmada programlı aerobik ve anaerobik egzersizin malondialdehid (MDA), superoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GPx) ve glutatyon (GSH) seviyeleri üzerine etkileri araştırıldı. Sedanterlerdeki malondialdehid (MDA) düzeyleri egzersiz programına (zamana) bağımlı olarak yavaş yavaş istatistiksel bakımdan önemli oranda azaldı (p < 0.05). Bu düşüş hem sedanterlerde hem de kuzey disiplini yapan antrene bireylerde istirahat, aerobik ve anaerobik egzersizler esnasında görüldü. Buna ilave olarak kuzey disiplini yapan antrene bireylerdeki MDA seviyeleri programın her aşamasında sedanterlerdeki MDA seviyelerinden önemli oranda düşük çıktı (p< 0.05). MDA düzeyleri sedanterlerde 1.193 ile 2.016 nmol/eritrosit, kuzey disiplini yapan antrene bireylerde 0.873 ile 1.419 nmol/eritrosit arasında değişti. Superoksit dismutaz (SOD) düzeyleri egzersize bağımlı olarak her iki grupta da gittikçe yükseldi (p< 0.05). Bu yükseliş hem gruplar arasında hem de 75 günlük giderek artan submaksimal egzersiz programının her aşamasında görüldü. Sedanterlerde SOD düzeyleri 1416 ile 2036 U/ml, kuzey disiplini yapan antrene grupta ise 2049 ile 2721 U/ml arasında değişti. Glutatyon peroksidaz (GPx) düzeyleri kuzey disiplini yapan antrene bireylerde sedanterlerden daha yüksek çıktı (p< 0.05). Bu durum hem gruplar içi hem de gruplar arası karşılaştırmalarda kendisini gösterdi. Egzersiz programının başlangıcı ile 75. günleri arasında elde edilen tüm verilerde de belirgindi. Sedanterlerdeki GPx seviyeleri 49.05 ile 77.36 U/ml, kuzey disiplini yapan antrene bireylerde ise 66.31 ile 79.77 U/ml arasında değişti. Glutatyon (GSH) düzeyleri Sedanterler ile kuzey disiplini yapan antrene bireylerde önemli ölçüde değişmedi. Fakat kuzey disiplini yapan antrene bireylerde biraz daha yüksekti. Her iki grupta da genellikle 4.2 ile 5.8 nmol/mgHb arasında değişti.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SELÇUK M, Investigation of the effects of programmed aerobic and anaerobic exercise on some antioxidant profiles in sedanters and sportmen doing nordic discipline, Yuzuncu Yil University Health Sciences Institute PhD Thesis in Department of Physiology, Van, 2003. This study was carried out in healthy persons which named as sedanters who have not been joined an exercise programme at least 6 months before and in persons which named as trained who are cross-country skiers (sportmen doing nordic discipline). This study was performed for 75 day period. The effects of programmed aerobic and anaerobic exercise on malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), glutathion peroxidase (GPx) and glutathione (GSH) levels were investigated.