Açık kalp cerrahisi sonrası kan transfüzyonuna ikincil pulmoner mikroembolizasyonun önlenmesinde mikroagregat filtre etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of effect of microaggregate filters on the prevention of pulmonary microembolism which is secondary to blood transfusion following open-heart surgery
  1. Tez No: 132360
  2. Yazar: MUSTAFA ÇIKIRIKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVLÜT YAPRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: kan, transfüzyon, filtre, mikroagregat, pulmoner tromboemboli 40
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
7. ÖZET Amaç: Kanın saklanma sürecinde ortaya çıkan mikroagregatların transfüzyon esnasında geçişini engellemek için rutin olarak kullanılan standart filtrelerin delik çaplan 170-200 mikrometredir. Bu filtrelerin alternatifi daha küçük delik çapma sahip olan mikroagregat filtreleridir. Bu tezin amacı koroner bypass operasyonu geçiren olgularda kullanılan mikroagregat filtrelerin etkinliğini hemodinamik ve fonksiyonel yöntemlerle klasik filtrelerle karşılaştırmaktır. Hastalar ve Metod: Çalışma Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda koroner bypass operasyonu uygulanan 20 hasta (8 kadın, 12 erkek) üzerinde gerçekleştirildi. Hastalar kan transfüzyonu sırasında kullanılan filtre türüne göre iki gruba ayrıldılar. 170 mikrometrelik filtre kullanılanlar kontrol, 40 mikrometrelik filtre kullanılanlar çalışma grubunu oluşturdular. İki grubun preoperatif demografik özellikleri, postoperatif 1., 3., 6., 12., 24., 36., 48. saat kan gazı ve hemodinami takipleri karşılaştırıldı. Kan transfüzyonu sırasında ortaya çıkabilecek akut değişikliklerin takibine yönelik olarak transfüzyon öncesi ve sonrası kan gazı, kardiyak output, vasküler rezistans ve ventriküler iş gücü ölçümleri yapıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 59.0 ± 8.6 yıl idi. İki grubun preoperatif demografik faktörler, operasyon özellikleri, transfüze edilen kan miktarları açısından benzer olduğu görüldü. Postoperatif dönemde yedi kez yapılan kan gazı ve hemodinami takipleri iki grup için benzerdi. Kan transfüzyonu sırasında ortaya çıkan kardiyak output, vasküler rezistans ve ventriküler iş gücü karşılaştırılmalarında gruplar içinde ve arasında fark yoktu. Tartışma ve Sonuç: Bu çalışma sonucunda preoperatif dönemde solunum fonksiyonları iyi, kardiyopulmoner bypass altında koroner bypass operasyonu geçirmiş, kardiyak iskemi ve bypass süreleri normal olan, transfüze edilen kanların torbalanma süresi çok uzun olmayan (çoğunlukla donör kanı), orta derecede kan transfüzyonu yapılmış olgularda kan transfüzyonu sırasında mikroagregat filtre kullanımının klasik filtrelere hemodinamik, respiratuar ve klinik yönlerden bir üstünlüğü saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY EVALUATION OF EFFECT OF THE MICROAGGREGATE FILTERS ON THE PREVENTION OF PULMONARY MICROEMBOLISM WHICH IS SECONDARY TO BLOOD TRANSFUSION FOLLOWING OPEN-HEART SURGERY Aim: The diameters of the poms of standard filters used to filter microaggregates that come into being while storing blood are between 170-200 micrometers. Alternatives to these standart filters are microaggregate filters with smaller porus diameters. The aim of this thesis is to compare the effectiveness of microaggregate filters and that of standart ones in cases undergoing coronary bypass operations using hemodynamic and functional methods. Patients and method: The study was carried out on 20 patients (8 females and 12 males) who underwent a coronary bypass operation in the Trakya University Facutly of Medicine Department of Cardiovascular Surgery. The patients were split into two groups according to the type of filter used in blood transfusion. Those using a 170 micrometer filter served as the control group and those using a 40 micrometer filter was the study group. The demographical properties, the postoperative blood gases and hemodynamic results at 1., 3., 6., 12., 24., 36., and 48. hours were compared. Cardiac output, vascular resistance and ventricular work were measured before and after the blood transfusion in order to determine acute variations in these parameters. Results: The average age of the patients was 59.0 ± 8.6 years. It was observed the two groups were similar in terms of preoperative demographical properties, operational features and the amount of blood transfusion. The measurements for blood gases and hemodynamic parameters which were repeated seven times in the postoperative period were alike for the two groups. There was no difference in the inter- and intra-group comparisons of cardiac outputs, vascular resistances and ventricular stroke works that occured in the blood transfusion processes. 41