Düzce Meslek Yüksek Okulu Mobilya Dekorasyon Bölümü öğrencilerinde işe bağlı solunum sistemi bulguları sıklığı
Respiratory symptoms and peak expiratory flow rates in furniture-decoration students
- Tez No: 132380
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERİ MERAM ARBAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: zirve ekspiratuvar akım hızlan (PEFR), mobilya üretimi, mesleki astım
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Düzce Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET MOBİLYA DEKORASYON ÖĞRENCİLERİNDE SOLUNUMSAL SEMPTOM SIKLIĞI VE PEF İZLEMİ Giriş ve Amaç: Mesleki astım (MA) özellikle gelişmiş ülkelerde en sık bildirilen mesleki solunumsal hastalık haline gelmiştir. İşyerlerinde yeni kimyasalların yaygın olarak kullanımı, MA'mn tanınmasında klinisyenin artan dikkati ve laboratuvar olanakları vaka artışım açıklamakta kullanılmıştır. Gelişmekte olan ülkelerdeki laboratuvar olanakları eksikliği MA tanısında daha ucuz tanısal yöntemlerin seçimini gerektirmektedir. Çalışmamızda kırsal bölge olan Düzce'de yaşayan mobilya dekorasyon öğrencilerindeki solunumsal semptomları ve evde-işte zirve ekspiratuvar akım (PEF) izleme verilerini değerlendirdik. Materyal ve Yöntem: 64 mobilya dekorasyon öğrencisinin tümü ve 62 kontrol vakası çalışmaya dahil edildi. Bütün katılımcılar; mesleki maruziyet hikayesini, solunumsal semptomları, sigara hikayesini, ailevi allerji hikayesini içeren anket formu, fizik muayene, spirometri, akciğer grafisi ve işte-iş dışında PEF değerleri takibi ile değerlendirildi. Bulgular: Demografik bulgular tabloda verilmiştir. XVKontrol grubu ile karşılaştırıldığında mobilya dekorasyon öğrencilerinde işyerinde solunumsal semptomlar daha fazla idi. İşle ilgili öksürük öğrencilerin % 23,4'ünde (15/64) görülürken, kontrol grubunda %8,1 (5/62) oranında görüldü (p=0.016). Mobilya dekorasyon öğrencilerinin % 18,8'inde (12/64) dispne gözlenirken kontrol grubunda %6,5 (4/62) oranında görülmüştü (p=0.034). İşle ilişkili konjonktivit öğrenciler (22/64) tarafından kontrollerden (6/62) daha fazla bildirilmişti (p=0.001). PEF kayıtlarının kantitatif metodla değerlendirilmesi temelinde diurnal variabilite öğrencilerin %34,4'ünde (22/64) saptanırken kontrol gurubunun %16,1'inde (10/62) tespit edildi (p=0.015). İşe bağlı solunumsal semptomların PEFR izlemine göre prediktif değerleri incelendi. İşe bağlı wheezingin pozitif prediktif değer (PPD)'i %66 ve öksürüğün PPD'i %60 idi. Tartışma ve Sonuç: Klinisyenler vaka bildirimini beklemeden tozlu işyerlerinin işe bağlı astım için potansiyel tehlike yarattığı noktasında uyanık olmalıdırlar. Seri PEF izlemleri ile işle ilişkili solunumsal değişikliklerin erken tespiti, işçilerin ve öncelikle genç yaş populasyonun solunumsal sağlığını koruyabilir..
Özet (Çeviri)
SUMMARY RESPIRATORY SYMPTOMS AND PEAK EXPIRATORY FLOW RATES IN FURNITURE-DECORATION STUDENTS Background: Occupational asthma has become the most commonly reported occupational respiratory disease especially in developed countries. The wide use of new chemicals in workplace and better recognition of occupational asthma are possible explanations. Lack of the laboratory facilities in the rural areas of developing countries diminishes the clinicians capability when diagnosing occupational asthma. Therefore cheaper diagnostic tools are preferred. We evaluated respiratory symptoms and peak expiratory flow rates in furniture- decoration students in Duzce- a rural area of Turkey. Materials and Methods: Sixty-four furniture-decoration students and sixty-two controls were included into the study. All participants were assessed with a questionnaire (about history of occupational exposure, respiratory symptoms, smoking history, family history of allergy), complete physical examination, baseline spirometric evaluation and chest radiograph. Participants then underwent objective assesment with serial monitoring of peak expiratory flow rates (PEFR) for periods at work and away from work. Results: Demographical characteristics of all participants are shown in table:When compared with controls respiratory symptoms attributable to work were higher in furniture-decoration students. Work-related cough was seen in 15/64 (23,4%) of students, whereas it was observed in 5/62 (8,1%) of controls (p=0,016). Dyspnea was seen in 12/64 (18,8%) of students, when it was seen in 4/62 (6,5%) of controls (p=0,034). Work-related conjunctivitis was higher in students (22/64) than in controls (6/62) (p=0,001). Based on the quantitative method of assesment of the PEF records, diurnal variability was seen in 22/64 (34,4%) of students at work whereas it was detected in 10/62 (16,1%) of controls (p=0,015). The concordance between the reported work-related respiratory symptoms and work-related PEFR changes were evaluated. The positive predictive values (PPV) of work-related wheezing and cough were 66% and 60%, respectively. Discussion: Rather than waiting the case is reported to the surveillance project, a clinician must be aware of potential danger of dusty workplaces for occupation-related asthma. Early detection of work-related respiratory changes by serial monitoring of peak expiratory flows should save the workers respiratory health especially in young- aged population. Key-words: Peak expiratory flow, furniture production, occupational asthma.