Diabetik retinopoti'de oksidatif stres ve hepatosit büyüme faktörü'nün etkinliği
The activity of oxidative stress and hepatocyte growth factor in diabetic retinopathy
- Tez No: 132479
- Danışmanlar: PROF. DR. MERİH BANU SOYLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik Retinopati, Hepatosit Büyüme Faktörü, Oksidatif Stres vn
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET DİABETİK RETÎNOPATİ'DE OKSİDATİF STRES ve HEPATOSİT BÜYÜME FAKTÖRÜ'NÜN ETKİNLİĞİ Yaşam süresinin uzamasıyla birlikte son yıllarda büyük artış gösteren ve gittikçe artacağı düşünülen diyabetik retinopati insidansı, diyabetik retinopatinin gelişimi ve ilerleyişi hakkında araştırmaların yoğunlaşmasına neden olmuştur. Bu çalışmada, diyabetik retinopati gelişme sürecinde oksidatif stres ile Hepatosit Büyüme Faktörü' nün etkinliği ve birbirleriyle olan ilişkilerini araştırmak amacıyla, her biri 32 hastadan oluşan, proliferatif diyabetik retinopati ( PDR ), nonproliferatif diyabetik retinopati ( NPDR ) ve retinopatisi olmayan diyabetik hasta ( Kontrol ) gruplarının tam kanda glutatyon ve hemoglobin Alc ( HbAlc ), plazma malondialdehit ( MDA ), serum Hepatosit Büyüme Faktörü ( HGF ) düzeyleri karşılaştırılmıştır. Randomize tek -kör olarak yapılan çalışmada; glutatyon spektrofotometrik olarak, malondialdehit düzeyi tiyobarbitürik asitle reaksyon veren maddelerin (TBARS ) ölçümü prensibiyle ve Hepatosit Büyüme Faktörü de enzim bağlantılı immünosorban yöntemiyle (ELISA) Ölçüldü. Ortalama MDA ve HGF düzeyleri, PDR grubunda NPDR ve Kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptandı ( p< 0,001 ). NPDR ile Kontrol grubu arasında anlamlı bir fark görülmedi ( p> 0,1 ). Benzer şekilde HbAlc seviyesi, PDR ile NPDR ve PDR ile Kontrol grubu arasında anlamlı derecede farklı ( p 0,5 ). Glutatyon düzeyi, PDR grubunda NPDR grubuna g0re anlamlı derecede düşük ( p< 0,01 VI), NPDR grubunda Kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek saptanırken ( p< 0,05 ), PDR ile Kontrol grubu arasında anlamlı bir fark görülmedi ( p> 0,5 ). HGF ile MDA ve HbAlc arasında aynı yönde, glutatyon ile MDA arasında ters yönde anlamlı korelasyon bulundu. Elde edilen sonuçlar, diyabetes mellitusta bozulan oksidan-antioksidan denge ile HGF' nin, diyabetik retinopatinin ilerlemesinde birlikte rol aldıklarım işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ACTIVITY of OXIDATIVE STRESS and HEPATOCYTE GROWTH FACTOR in DIABETIC RETINOPATHY The incidence of diabetic retinopathy which has been increasing by the extend of life span at last years and thought to be increased is caused increasing of the researches about progress and improvement of diabetic retinopathy. This study aimed to investigate progression of diabetic retinopathy with oxidative stress and Hepatocyte Growth Factor ( HGF ) activity and relation between them. Each groups have consisted by 32 patients. These are proliferative diabetic retinopathy ( PDR ), nonproliferative diabetic retinopathy ( NPDR ) and without retinopathy ( Control ). In this case complete blood glutathion, glycated hemoglobin ( HbAlc ), plasma malondialdehyde ( MDA ) and serum HGF levels were compared. In the one blind randomized study glutathion has measured as spectrophptometrically, the level of MDA has measured by the principal of the substances which reacts to thiobarbituric acid and HGF has measured by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA ). On the PDR group, average levels of MDA and HGF have been found highly statistically significant ( p< 0.001 ) versus NPDR and control group, between NPDR and control group differences weren't found ( p> 0,1 ). Similarly the levels of HbAlc was significantly different (p < 0,01) both PDR and NPDR also PDR and control group. On NPDR and control group wasn't statistically difference( p > 0.5 ). Glutathion levels were found significantly low in PDR ( p < 0,01 ) cpmpared with NPDR, in NPDR glutathion levels were found significantly high compared with control group ( p < 0.05 ), in PDR compared with control group wasn't found different ( p > 0,5 ). Possitive correlation has vmbeen found on HGF and MDA also HbAlc, opposite side correlation has been found between glutathion and MDA. As a result increased levels of oxidative stress in diabetic patients made structural and functional changes in retina which caused to leading release of HGF these two factors playing role together in the progression of diabetic retinopathy. Key Words : Diabetic retinopathy, Hepatocyte Growth Factor, Oxidative Stress rx