Fotosensitize tavşan gözlerinde alfa lipoik asit ve oksreotidin oksidatif hasara karşı koruyucu etkisi
- Tez No: 132485
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER DEMİR
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Ultraviyole A, Alfa lipoik asit, Oktreotid VIII, Ultraviyolet A, Alfa lipoic acid, Octreotid. DC
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Fırat Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Çalışmamızda PUVA (ultraviyole A+ psoralen) tedavisi alan ve fotosensitize edilen deneklerde aha lipoik asit ve oktreotidin oksidatif hasara karşı koruyucu etkisi araştırılmıştır. Denekler 2500-3000 gram ağırlığında 25 adet sağlıklı pigmentli tavşandan oluşmuştur. Denekler her grupta 5' er adet olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır. Deneklere 90 gün boyunca hergün 12 saat 320-405 nm dalga boyunda ultraviyole A uygulanmıştır. Bu süre boyunca 1. gruba herhangi bir işlem yapılmamıştır. 2. gruba sadece ultraviyole A uygulanmıştır. 3. gruba 8- metboxypsoraien + ultraviyole A uygulanmıştır. 4. gruba 8-methoxypsoralen + ultravryole A + ana lipoik asit verilmiştir. 5. gruba 8-methoxypsoralen + ultraviyole A + oktreotid uygulanmıştır. Denekler 90, günün sonunda dekapitasyon ile öldürülüp, gözler enükle edilmiştir. Herbir deneğin emikle edilen gözlerinden bir tanesi biyokimyasal incelemeye, diğer gözü histopatolojik incelemeye alınmıştır. Biyokimyasal bulgular genel olarak değerlendirildiğinde; ultraviyole ve ultraviyole+psoralen verilen gruplarda malondialdehit düzeyi yüksek, süperoksit dismutaz ve glutatyon peroksidaz düzeyi düşük bulunurken, kontrol grubu, alfa lipoik asit ve oktreotid gruplarında malondialdehit düzeyi düşük, süperoksit dismutaz ve glutatyon peroksidaz düzeyleri yüksek bulunmuştur. İlaç gruplarında ultraviyole ve ultraviyole+psoralen verilen gruplara göre anlamlı koruyuculuk olduğu görülmüştür. Histopatolojik bulgular genel olarak değerlendirildiğinde; UV A + psoralen verilen grupta daha fazla olmak üzere UV A grubunda da konjonktivada ödem, inflamasyon ve fîbroblastik proliferasyon, displazi, hiperkromazi izlenirken, ilaç gruplarında bu gruplara göre anlamlı koruyuculuk Menmiştir. Korneada UV A + psoralen uygulanan grupta daha fâzla olmak üzere UV A uygulanan grupta kornea epitefihde proliferasyon, displazi, hiperkromazi, piknozis, parakeratoz oluşumunda artış izlenirken, Haç gruplarında kontrol grubuna benzer bulgular saptanmıştır. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde; PUVA ile fotosensitize edilerek fototoksik hasara maruz kalan gözlerde andoksidan savunma sistemlerini artırıcı potansiyele sahip alfa lipoik asit ve oksijen radikal metabolizmasını düzenleyici rol oynayan serbest radikal çöpçüsü okluğu beKrölen oktreotidin koruyucu etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study was to determine the protective effect of aha lipoic acid and octreotid against oxygen radicals in rabbit conjunctiva, cornea and lens. 25 rabbits weighing 2500-30Q0g were used and we divided them into 5 groups with randomly selected 5 rabbits. Rabbits exposed to 2J/cm2/h of UV A radiation in the range 320-405 ran for 12 hr per day within 90 days. At this time group 1 was not applied any procedure. Group 2 only exposed to UV A radiation. Group 3 was applied 8-methoxypsoralen and UV A Group 4 was applied 8-methoxypsoralen + UV A + aha lipoic acid. Group 5 was applied 8-methoxypsoralen + UV A + octreotid. At the end of 90 days the rabbits were killed by decapitation and then eyes were enucleated. One eye of each rabbit was used for biochemical evaluation and other eye of each rabbit was used for histopathologic evaluation. Biochemical analysis of each group indicated that group 2 and group 3 showed reduction in the antioxidant enzymes activities; superoxide dismutase, glutathione peroxidase, and elevated malondialdehyde levels. Group 4 and group 5 showed reduction in the malondialdehyde activity and elevated superoxide dismutase and glutathione peroxidase levels. Drug groups had significant protective effect in the comparison of group 2 and group 3. Histopathologic analysis of each group indicated that group 2 and group 3 showed increasing edema, inflammation, fibroblast proliferation, dysplasia, hiperchromasia in the conjunctiva. Drug groups had significant protective effect in the comparison of group 2 and group 3. Group 2 and group 3 showed increasing proliferation, dysplasia, hiperchromasia, pfcnosis and paraceratosis in the corneal epithefiura Drug groups showed similar results with control group. We conclude that ah% lipoic acid and octreotid which are considered as free radical scavengers protect the eye from the damaging effect of UV exposure.