Kolorektal kanserli hastalarda serum paraoksonaz(PON)) seviyesi
Serum paraoxonase levels in colorectal cancer
  1. Tez No: 132499
  2. Yazar: İSMAYİL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜFİDE NURAY AKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, erken tanı, paraoksonaz, Colorectal cancer, early diagnosis, paraoxonase
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
IV ÖZET Çalışmalarda serum paraoksonazının düşük dansiteli lipoproteini oksidasyondan koruduğu gösterilmiştir. Kolorektal kanserli hastalardaki düşük serum paraoksonaz seviyesi nedeniyle düşük dansiteli lipoprotein okside olmakta, neticede serbest oksijen radikalleri oluşmakta, oluşan serbest oksijen radikalleri de kanser oluşumuna neden olmaktadır. Çalışmamızın amacı, kolorektal kanserli hastalarda ve kontrol grubunda serum paraoksonaz seviyesini ölçerek, kolorektal kanser ile serum paraoksonaz seviyesi arasındaki ilişkiyi belirlemektir. 40 kolorektal kanserli hasta ve herhangi bir şikayeti olmayan 40 sağlıklı bireyden alınan serumlardan trigliserid, yüksek dansiteli lipoprotein, düşük dansiteli lipoprotein, çok düşük dansiteli lipoprotein ve paraoksonaz ölçümleri yapıldı. Elde edilen değerler arasındaki istatistiksel fark incelendi. Çalışmaya dahil edilen kolorektal kanserli hastaların ortalama yaşı 54.85 ± 12.45, kontrol grubunun ortalama yaşı 49.30 ± 15.39 idi. Hasta grubundan elde edilen trigliserid, yüksek dansiteli lipoprotein, düşük dansiteli lipoprotein, çok düşük dansiteli lipoprotein ve paraoksonaz değerleri sırasıyla: 113.65 ± 54.55, 23.55 ± 7.71, 93.35 ± 21.45, 20.95 ± 10.99, 61.98 ± 13.32 idi. Kontrol grubundan elde edilen trigliserid, yüksek dansiteli lipoprotein, düşük dansiteli lipoprotein, çok düşük dansiteli lipoprotein ve paraoksonaz değerleri sırasıyla: 1 10.48 ± 39.59, 34.98 ± 7.79, 70.83 ± 18.97, 21.20 ± 7.69, 73.03 ± 13.47 olarak bulundu. Yapılan istatistiksel analizde hasta ve kontrol grupları arasında trigliserid ve çok düşük dansiteli lipoprotein değerleri arasında anlamlı fark bulunamadı (p>0,5). Yüksek dansiteli lipoprotein, düşük dansiteli lipoprotein ve paraoksonaz değerleri arasında çok anlamlı farklılık bulundu (p0,5). Kolorektal kanserli hastalarda, serum paraoksonaz seviyesinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak çok anlamlı düşük olması dikkat çekicidir. Dolayısı ile serum paraoksonaz seviyesi düşük olan bireyler, kolorektal kanser gelişimi açısından yüksek risk grubunda yer almaktadırlar ve kolorektal kanser açısından sık takip edilmelidirler.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Serum Paraoxonase Levels In Colorectal Cancer It is established in studies that serum paraoxonase protects low density lipoproteins from oxydation. Because of the low levels of paraoxonase in patients with colorectal cancer the low density lipoproteins are oxydated and this produces free oxygen radicals; These free oxygen radicals cause cancer formation. It's aimed to determine the relationship between the serum levels of paraoxonase and colorectal cancer by measuring the levels of serum paraoxonase in patients with colorectal cancer and in control group. The levels of triglyseride, high density lipoproteins, low density lipoproteins, very low density lipoproteins and paraoxonase were measured in blood samples that were obtained from 40 patients with colorectal cancer and from other 40 patients that were healty and had no complaints. The statistical difference was evaluated between these results. The mean age of the patients with colorectal cancer was 54.85±1 2,45 and the mean age of the control group was 49,30±15,39. The values of triglyseride, high density lipoproteins, low density lipoproteins, very low density lipoproteins and paraoxonase that were obtained from the patients with colorectal cancer were 1 13.65 ± 54.55, 23.55 ± 7.71, 93.35 ± 21.45, 20.95 ± 10.99, 61.98 ± 13.32, respectively. The values of triglyseride, high density lipoproteins, low density lipoproteins, very low density lipoproteins and paraoxonase that were obtained from the control group were 1 10.48 ± 39.59, 34.98 ± 7.79, 70.83 ±18.97, 21.20 ± 7.69, 73.03 ±13.47, respectively. There was no statistically significant difference between the levels of triglyceride and very low density lipoproteins optained from the patient and control group (p>0,5). But the difference between the levels of high density lipoprotein, low density lipoprotein and paraoxonase obtained in 2 groups was statistically significant (p0,5). It attracts attention that the levels of paraoxonase in patients with colorectal cancer are statistically very low as compared with the control group. So, the individuals with low paraoxonase levels are in the high risk group for developing colorectal cancer and must be followed for colorectal cancer.