Meme kanserinde HER2/NEU ve P27 onkoproteinlerinin ekspresyonu ve prognostik rolü
  1. Tez No: 132542
  2. Yazar: MURAT TEMRAZ URLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURKAYA ÖREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Her-2, p27, meme kanseri, prognoz, Her-2, p27, breast cancer, prognosis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
IV ÖZET Tümör süpressör genler ve proto-onkogenler hücrenin normal yaşam siklusunu kontrol altında tutan mekanizmalardandır. Bu iki gen grubu bir denge halindedir. Bu dengenin bozulması hücrelerde kontrolsüz büyümeye neden olur ve malignite gelişir. Bu nedenle bir çok kanser türünde onkogenlerde overekspresyon, tümörsüpressör genlerde ise ekspresyon kaybı bulunur. Bir onkogen olan Her-2 bir çok kanser türünde overeksprese olarak bulunur. Meme kanserinde de % 10-40 oranında overeksprese olduğu tespit edilmiştir. Yapılan bir çok çalışmada Her-2'nin overeksprese olduğu meme kanseri olgularında kötü prognozun da birlikte olduğu gösterilmiştir. Bir tümör süpressör gen olan p27 geni bir çok kanser türünde ekspresyon kaybına uğramış olarak bulunur. Bu kayıp kötü prognozla birliktedir. Meme kanserinde sınırlı sayıda çalışma olmasına rağmen p27 ekspresyon kaybı oranları %8 ile %65 arasında tespit edilmiştir. Biz çalışmamızda da Her-2 ve p27 onkoproteinlerinin meme kanserindeki ekspresyon durumunu ve bu ekspresyonun prognoz üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçladık. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında meme kanseri nedeniyle ameliyat edilen 53 hastanın parafine gömülmüş olarak arşivlenen patoloji spesmenlerinden alınan kesitler Her-2 ve p27 ile immunohistokimyasal yöntemle boyanarak değerlendirildi. Sonuçlar yaş, yaşamsal veriler, tümör çapı, aksiller lenf nodu gibi prognostik verilerle karşılaştırıldı. Çalışmamızda Her-2'yi %41.5 oranında overeksprese (pozitif) olarak bulduk. Her-2 pozitif olan olguların yaşama oranlan negatif olanlardan daha azdı (p0,05). p27'yi %34 oranında eksprese (pozitif) olarak bulduk. p27 negatif olan olguların yaşama oranlan p27 pozitif olanlardan daha azdı (p0,05). Çalışmamız sonucunda Her-2 ve p27 genlerinin ekspresyonunun meme kanseri üzerinde prognostik bir değeri olduğu kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY“Prognostic role and ekspression of Her-2/neu and p27 oncogenes in breast cancers”Tumor suppressor genes and proto-oncogenes are controlling the normal life cycle of the cell. This two gene groups are in balance. A disruption in this balance causes uncontrolled growth of the cell and malignancy starts up. For this reason there is oncogene overexpression and expression loss of tumor suppressor genes in a lot of cancer types. Her-2 is an oncegene and occurs overexpressed in a lot of cancer types. It's also overexpressed in 10-40% in breast cancer.Many studies revealed that breast cancer cases which HER-2 is overexpressed are associated with poor prognosis. p27 which is a tumor suppressor gene has lost it's expression in a lot of cancer types. This loss is associated with poor prognosis. Although there are limited studies about breast cancer the rate of p27 lost is determined as 8 to 65%. We aimed in our study to determine expression of Her-2 and p27 in breast cancer and the effects of this expression on the prognosis. The pathologic speciments of 53 patients operated at the surgical department of the medical school of Atatürk University which are saved embedded in parafine blocks are analyzed with immunohistochemistrycal methods for Her-2 and p27. The results were compared with prognostic data such as age, size of tumor, axillary's lymph node metastasis and vital data. We found Her-2 overexpressed (positive) in 41.5% in our study. The survive rates in Her2 positive cases were shorter than in negative cases (p0,05). P27 was expressed (positive) in 34 %of all cases. The surviveVII rates of p27 negative cases were lower than p27 positive cases (p0.05). We concluded that p27 and Her-2 expression have a prognostic value in breast cancer.