Karahanlı, Harezm ve Kıpçak Türkçesinde Arapça öğeler
Arabish elements in Karahanlı, Khwarazm and Kıpchak Turkish
- Tez No: 132614
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Karahanlı Türkçesi, Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Arapça, Alıntı sözcük, Karahanli Turkish, Khwarazm Turkish, Kipchak Turkish, Arabisch, loanword
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 365
Özet
ÖZET Karahanlı, Harezm ve Kıpçak Türkçeleri, Orta Türkçe'nin lehçeleridir. Bu lehçelerle, çok önemli eserler yazılmıştır. Bu lehçeler, İslamın kabulünden sonra Arapça ile ilişkilerin başladığı dönemler olması bakımından çok önemlidir. Bu sahalarda pek çok Arapça kelime Türkçe'ye alınmaya başlamış ve giderek Türk dili içinde ağırlık kazanmışlardır.Bu çalışma Karahanlı, Harezm ve Kıpçak Türkçelerinde Arapça alıntılan eser, tarih ve sıklık bakımından belirlemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Karahanli, Khwarazm and Kipchak Turkish are dialect of Middle Turkish. Very important book was written by this dialects. This dialects are important that relation with Arabish began after acceptance of Islam in this period. So many Arabish word began to loan in this period. İt increased gradually in Turkish language. This work aims to determine the arabish loanword from the point of wiew of book, time and frequency.