Türkiye'de sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesi ve ekonomiye etkileri
The Taxatiaon of capital markets intrusments in Turkey and effects to economy
  1. Tez No: 132616
  2. Yazar: İSMAİL ORÇUN GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHAT AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Piyasa Ekonomisi, Sermaye Piyasası, Sermaye Piyasası Araçları, Vergilendirme, Vergi Teşvikleri, Liberal Economy, Capital Markets, Capital Markets' Instruments, Taxation, Tax Encouragements
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Serbest piyasa ekonomilerinde ekonomik kalkınma sermaye piyasalarının gelişimine bağlıdır. Özel sektör yatırım için ihtiyaç duyduğu uzun vadeli kaynağı sermaye piyasalarından sağlamaktadır. Bu bakımdan ülkeler sermaye piyasalarını geliştirmek için çeşitli politikalar uygulamaktadır. Bu politikaların başında teşvik edici vergi politikaları gelmektedir. Türkiye'de uygulanan vergi teşvikleri, sermaye piyasası araçlarının talebini olumlu etkilemede yeterli değildir. Vergi teşviklerinin yeterli olmaması nedeniyle yatırımlar artmamakta ve sermaye piyasası gelişememektedir. Yatırımların artmaması, istihdamın da artmaması demektir. Dolayısıyla, sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesi ve vergilendirme derecesi ekonomiyi topyekün etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Economic development depends upon the development of the capital markets in the liberal economies. Private sector supplies the long-termed fiscal sources from the capital markets which are needed for investment. For this point of view the countries apply various politics to develop their capital markets. Encouraging tax politics come at the top of these politics. The encouraging tax politics which are applied in Turkey are not adequate to effect positively the demand of the capital markets' instruments. Due to the inaduquate of the tax encouragements, the investments can not increase and the capital markets can not develope. Disincreased investments mean disincreased employment. Consequently, the taxation of the capital markets' instruments and taxation degree effect to economy totally.