Örgütsel değişim ve örgütsel değişimde örgüt kültürünün yeri ve önemi
Organizational change and the importance and the state of organizational culture in organizational change
  1. Tez No: 132668
  2. Yazar: ESRA POLAT
  3. Danışmanlar: DR. TURHAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organizational Culture, Organizational Change, Cultural Change, Management of Organizational Change and Culture
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
XI ÖZET Çalışmanın amacı örgütsel değişme ve örgütsel değişmede örgüt kültürünün yeri ve öneminin incelenmesidir. Çalışmanın ilk bölümünde örgüt kültürünün ne olduğundan söz edilmektedir. Ayrıca bu bölümde örgüt kültürünün özellikleri, fonksiyonları ve benzer kavramlarla ilişkilerinden de bahsedilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümü örgütsel değişim ile ilgilidir. Bu bölümde örgütsel değişimin etkinlik, verimlilik artırma gibi amaçlarından söz edilmektedir. Ayrıca değişimi daha iyi anlamak için değişime direnç konusu incelenmiş, ardından değişim modeli, değişim uygulamaları, örgütsel değişim yaklaşımları ve günümüz işletmelerde değişim uygulamalarına yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, örgüt kültürü ile örgütsel değişimin ilişkisi ele alınmaktadır. Örgüt kültürünün yararları, öğrenilmesi ve geliştirilmesi, yönetilmesi, örgüt kültürünün değişmesi, değişimin başarısı ve değişimle beraber örgüt kültürünün değişmesi konularıyla bölüm tamamlanmıştır. Dördüncü bölümde ise, konu ile ilgili araştırmaya yer verilmektedir. Araştırmanın amacı, çalışanların örgüt kültürü algılan ve değişime karşı tutumlarım anlayabilmek, bunların demografik özelliklere göre ve şubelere göre farklılıklarım saptayabilmektir. Bunu gerçekleştirmek için veri toplama aracı olarak; örgüt kültürü algılan, değişime karşı tutumlar ve demografik özelliklere ilişkin sorulardan oluşan bir anket formu uygulanmıştır. Anketin örgüt kültürüne ilişkin sorularında Litwin ve Stringer' den, örgütsel değişime ilişkin sorularında ise Öğr. Gör. Dr. Turhan Erkmen'in Doktora Tezi çalışmasından yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, çalışanların kültür algılan ile değişime karşı tutumları arasında oldukça yakın bir ilişki vardır ve çalışanların örgüt kültürü algılan ve değişime karşı tutumları da olumludur.
Özet (Çeviri)
Xll ABSTRACT The aim of this thesis is to search for organizational culture and the role of organizational culture in organizational change. In the first part of the thesis, definitions of organizational culture are given. Also in this part, characteristics, functions and relation between similar concepts of organizational culture are mentioned. The second part of this thesis is about organizational change. Organizational change has lots of aims such as productivity and efficiency that are mentioned in this part. In addition, the subject of resistance to change is examined to understand the change. Besides these, the model of change, practices of change, approaches of organizational change and practices of change in today's organizations are discussed. In the third part of the thesis, relation between organizational culture and organizational change is explained. This part is also about the benefits of organizational culture, learning and developing of organizational culture, management of organizational culture, cultural change and success of organizational change in cultural context. A research about the subject takes place in the fourth part of the thesis. The aim of the research is to determine employees' perceptions of organizational culture and their attitudes toward organizational change, and to find the differences through the demographic properties and between the branches of the bank. For this research, a questionnaire is applied as a data collection technique. This questionnaire involves the questions about perceptions of organizational culture inspired by Litwin and Stringer's questionnaire, attitudes to organizational change developed by Turhan Erkmen and demographic properties. According to the result of this research, there is a relationship between employees' perceptions of culture and attitudes toward change. Also the people who are working in the bank have positive perceptions of organizational culture and positive attitudes to organizational change.