The demographic consequences of November 12th 1999 eartquake: The case of Kaynaşlı
12 Kasım 1999 depreminin demografik sonuçları: Kaynaşlı örneği
  1. Tez No: 132967
  2. Yazar: ÇİĞDEM ADEMHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY ÜNALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Demography
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Cinsiyet ve Yaş Yapısı, Ölümlülük, Doğurganlık, Göç, Evlenme ve Boşanma, Earthquake, Age and Sex Structure, Mortality, Fertility, Migration, Marriage and Divorces 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Nüfus Etütleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomik ve Sosyal Demografi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET 12 KASIM 1999 DEPREMİNİN DEMOGRAFİK SONUÇLARI: KAYNAŞLI ÖRNEĞİ Doğal afetler, özellikle depremler çok yönlü etkileri nedeniyle bir çok bilim dalının konusudur. Depremlerin sosyolojik, ekonomik, psikolojik etkileri olduğu bilinmektedir. İnsan yaşamım bir çok alanda derinden etkileyen depremlerin demografik sonuçlarının da olması tartışılmazdır. Bu çalışma, depremin çeşitli demografik değişkenleri nasıl etkilediğine ilişkin bilgi boşluğunu doldurmaya çalışmaktadır. Düzce ili Kaynaşlı ilçesi 12 Kasım 1999 depreminden insani ve çevresel kayıplar bakımından en çok etkilenen yerdir. Bu çalışmanın temel amacı depremin demografik sonuçlarını Kaynaşlı örneğinde ortaya koymaktır. Bu çalışmada 1990 ve 2000 nüfus sayımı sonuçlan ve Kaynaşlı Sağlık Ocağı ve Dipsizgöl Sağlık Ocağı Hanehalkı Tespit fişi kayıtlan ile aynı sağlık ocaklarının doğum ve ölüm kayıtlan kullanılmıştır. Kaynaşlı 'nın depremden önceki ve sonraki nüfus bilgileri karşılaştırılarak depremin cinsiyet ve yaş yapısında, ölümlülük ve doğurganlık düzeylerinde, göçte, evlenme ve boşanmalarda yarattığı değişiklikler incelenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, 1999 depremi Kaynaşlı' da doğurganlık ve ölümlülük düzeylerinin yükselmesine neden olmuştur. Bu deprem sebebiyle Kaynaşlı' da geçici nüfus hareketleri meydana gelmiştir. 1999 depreminin Kaynaşlı'nın yaş ve cinsiyet yapışma ve Kaynaşlı 'daki evlenme ve boşanmalara belirgin bir etkisi bulunamamıştır. Ancak deprem yaş yapışım, evlenme ve boşanmaları dolaylı olarak etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE DEMOGRAPHIC CONSEQUENCES OF 12th NOVEMBER EARTHQUAKE: THE CASE OF KAYNAŞLI Natural Disasters, especially earthquakes, are subject of various sciences. It is known there are sociologic, psychological, economic and other effects of earthquake on societies. It can not be discussed that earthquakes which are seriously affecting the human life by different ways, are also occurred demographic effects. This study tried to fill the information gap caused by the lack of information on how earthquakes have affected the various demographic variables. District of Kaynaşlı of Düzce Province is the most effected area from 12 November Earthquake. The primary objective of this study is to put the demographic consequences of 1999 earthquake on Kaynaşlı Population forward. In this study, 1990 and 2000 population census result and the registrations of health centers in Kaynaşlı have been used. It has been investigated that the changes on age and sex structure, mortality and fertility levels, migration and marriages and divorces occurred by 1999 earthquake, comparing population records before and after earthquake. According to the results of the study, 1999 earthquake had been caused increasing mortality and fertility levels in Kaynaşlı. Because of this earthquake, temporary population movements occurred in Kaynaşlı. No significant effects of the earthquake were found on age and sex structure of Kaynaşlı and marriages and divorces in Kaynaşlı according to the results. But earthquake has indirectly affected age and sex structure and marriages and divorces.