Kromofor uç grup taşıyan poli(aril eter) dendritik hiperdallı yapıların sentezi ve flüoresan özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of poly (aryl ether) dendritic hyperbranched structures carrying chromophor end group and investigation of fluorescence properties
- Tez No: 133042
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Dendrimer, dendron, energy transfer, light harvesting, chromophor
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET KROMOFOR UÇ GRUP TAŞIYAN POLİ(ARİL ETER) DENDRİTİK HİPERDALLI YAPILARIN SENTEZİ VE FLORESANS ÖZELIİKLERİNİN İNCELENMESİ Meltem AYDINLI Doktora Tezi, Kimya Anabilim Da lı Danışman : Prof.Dr. Mehmet TUTAŞ Arahk2003, 112 sayfa Bu çalışmada, konverjent (yüzeyden çekirdeğe doğru) sentez metodu kullanılarak yüzeyinde 4-metil-7-hidroksikumarin (3) ve odak noktasında 3-siyano-7- Hdroksikumarin (6) taşıyan sıfırıncı (G-0), birinci (G-l) ve ikinci (G-2) jenerasyon sayılarında poli(aril eter) dendritik yapılar Williamson eter sentezi yöntemiyle sentezlenmiştir. Sentezlenen dendritik yapıların doğruluğu; kromatografik tekniklerle saflaştırıldıktan sonra elementel analiz ve spektroskopik yöntemler (FTIR, *H-NMR, 13C-NMR, MS(FAB) kullanılarak kanıtlanmıştır. Sentezlenen dendritik yapıların absorpsiyon ve emisyon özelliklerine jenerasyon sayışırım etkisi incelenmiştir. Jenerasyon sayısı arttıkça dendritik yapının yüzeyindeki kromofor grup sayısı arttığından söz konusu yapıların molar absoptivite katsayıları ve emisyon şiddetlerinin de orantılı olarak arttığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimden Dendrimer, dendron, enerji transferi, ışık hasat etme, kromofor, moleküler aletler. Jüri: Prof. Dr. Mehmet TUTAŞ (Danışman) Prof. Dr. Ertuğrul ARPAÇ Prof. Dr. Basri ATASOY Prof. Dr. Güler AYRANCI Yrd. Doç. Dr. Birsen Ş. BÜYÜKTAŞ
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF POLY(ARYL ETHER) DENDRITIC HYPERBRANCHED STRUCTURES CARRYING CHROMOPHOR END GROUP AND INVESTIGATION OF FLUORESCENCE PROPERTEES Meltem AYDINLI Ph.D. in Chemistry Adviser. Prof.Dr. Mehmet TUTAS December 2003, 112 pages In this study, by using convergent (from the surface to the nucleus) synthesis method, poly(aryl ether) dendritic structures carrying 4-methyl-7-hydroxycoıımarin (3) on the surface and 3-cyano-7-hydroxycoumarin (6) at the focal point with zeroth (G-0), first (G-l) and second (G-2) generation number were synthesized by Williamson emer synthesis method. Synthesized dendritic structures, after being purified by chromatographic techniques, were proved by spectroscopic methods (aH-NMR, 13C-NMR, FTIR, MS(FAB) and elemental analysis. The effect of the generation number on the absorption and emission properties of the synthesized dendritic structures was investigated. Because of the fact that chromophor group number or the surface of the dendritic structure increased molar absorptivity coefficients and emission intensities of the structure mentioned were determined to increase.