Terkos gölü bentik makroomurgasızlarının nitel ve nicel dağılımları
The Qualitative and quantitative distributions of benthic macroinvertebrates of Terkos lake
- Tez No: 133144
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR KIRGIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Terkos Gölü, Bentik Makroomurgasız, Dağılım, Terkos Lake, Benthic Mac(oinvertebrate, Distribution
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Ill ÖZET 1. İstanbul'un içme suyunun %25'ini sağlayan Terkos Gölü'nde yapılan önceki çalışmalarda bazı kirlilik çalışmalarının yanı sıra bentik makroomurgasızlarla ilgili olarak Ostracoda ve Hirudinea, faunistik olarak belirlenmiştir. Diğer grupları yüzeysel bir liste halinde verilen Terkos gölü bentik makroomurgasızlarının nitel ve nicel dağılımları Nisan 2000 - Mart 2001 tarihleri arasında 5 istasyonda aylık dönemler halinde incelendi. 2. Ortalama olarak m2'de 1278 bireyin bulunduğu gölde, 11 farklı grup içinde 41 taksonun %82'si Oligochaeta, %10'u Chironomidae larvaları ve %8'i geriye kalan az sayıdaki organizmalar da Diğer Hayvanlar olarak gruplandırıldı. Oligochaeta grubuna ait Aulodrilus pigueti Kowalewski,1914 ve Ephemeroptera grubuna ait Caenis horana (L, 1758) Türkiye için yeni kayıt olarak saptandı. 3. İstasyonlara ve aylara göre sayısal, oransal ve biyokütle dağılımları belirlenen gruplara ve bunlara ait taksonlara, istasyon ve aylardaki görünümleri için Bray- Curtis benzerlik indeksi, biyolojik çeşitlilikleri için de Shannon-Wiener indeksi uygulandı. Fiziko-kimyasal değerlere ise yine istasyon ve aylardaki farklılıkları için Anova ve Tukey testi uygulandı ve bu değerlerin makroomurgasızların dağılımları ile ilgili ilişkilerini belirlemek için de Pearson korelasyon indeksi kullanıldı. Göl suyu ve taban çamurunda yapılan ağır metal analizleri SKKY değerlerine göre düşük bulundu. 4. Bu çalışmada mezotrofik özellik gösteren Terkos gölünde zengin sayılabilecek tür çeşitliliği ve 1278 birey/m2'lik niceliğin ana nedeni, göl suyunun tamamının 7,68 ay içinde değişmesidir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY 1. The Lake Terkos has been important water source for İstanbul, because it provides almost 25% of the tap water of this large city. Along with the pollution studies, some benthic macroinvertebrates Ostracoda and Hirudinea have been faunistically determined in the previous studies. In the present study, the quantitative and qualitative distributions of benthic macroinvertebrates concerning 5 stations in Terkos Lake were investigated. Monthly intervals between April 2000 and March 2001. 2. An average number of macroinvertebrates was 1278/m2 for 11 different groups and 41 taxa. These consisted of 82% Oligochaeta, 10% Chironomidae larvae and 8% other animals which included a few numbers. Aulodrilus pigueti Kowalewski, 1914 that belong to Oligochaeta and Caenis horaria (L., 1758) that belog to Ephemeroptera are new records for Turkey. 3. The data regarding numerical, proportional and biomass of the groups studied in the station were analysed using the Bray-Curtis similarity index. The Shannon- Wiener index were also applied where appropriate. To see the differences between the stations and months, ANOVA and the Tukey test were applied to the physico-chemical data. Also the Pearson correlation index were used to determine any associations between the physico-chemical parameters and number of organisms. Heavy metal levels regarding the water and floor mud of the lake were found low compared to SKKY standards. 4. It can be concluded that mesotrophic feature of the lake is main reason for the rich species diversity in the Lake Terkos in which the an of the water character may change about eight months.