Keçi dağı (Gölbaşı-Ankara) florası
Flora of Keçidağ (Gölbaşı-Ankara)
- Tez No: 133175
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KETENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Topaklı, Çayırlı, Kotek, Deveci villages, Kecidag, Ankara
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KEÇÎ DAĞI (GÖLBAŞI - ANKARA) FLORASI Hale URHANOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Osman KETENOĞLU Bu araştırma Topaklı, Çayırlı, Kötek ve Deveci köyleri arasında kalan Keçidağ (Gölbaşı - Ankara) florasını kapsamaktadır. Dağın en yüksek noktası 1347m. olup Merdivenlikaya Tepesidir. Araştırma alanından 2002 - 2003 yıllan arasında toplanan 382 bitki örneğinin incelenmesi sonucunda 33 familya ve 1 13 cinse ait 161 tür ve türaltı takson tespit edilmiştir. 27 takson endemik olup, alanın endezim oram %16,7'dir. Taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir: İran -Turan elementi 32 (%19,9), Akdeniz elementi 10 (%6,2), Avrupa - Sibirya elementi 5 (%3,1). Geriye kalan 1 14 taksonun (%70,8) ya fitocoğrafik bölgesi belli değildir ya da yayılış alam geniştir. Alanda en fazla tür içeren ilk beş familya: Leguminosae 21 (%13), Compositae 18 (%11,2), Cruciferae 18 (%U,2),Labiatae 18 (%11.2) Gramineae 16 (%9.9)'dir. 2003, 55 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Flora, Topaklı, Çayırlı, Kötek, Deveci Köyleri, Keçi Dağı, Ankara
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis FLORA OF KECIDAG (GOLBASI - ANKARA) Hale URHANOGLU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Osman KETENOGLU This research contains the flora of the Kecidag (Gölbaşı - Ankara) situated between Topaklı, Çayırlı, Kotek and Deveci villages. The highest point of Kecidag is Merdivenlikaya Tepesi, which is the altitude of 1374m. In this study, 382 plant specimens were collected. The flora is composed of 33 families, 113 genera and 161 species and subspecies. 27 taxa are endemic (16,7%). Phytogeographical elements of the area are as follows: Irano - Turanian elements 32 (19,9%), Mediterranean elements 10(6,2%), Euro - Siberian elements 5 (3,1%) and the others, their distributions are unknown and cosmopolites, are 1 14 (70,8%). The five families that includes the most species; Leguminosae 21 (13%), Compositae 18 (1 1,2%), Cruciferae 18 (1 1,2%), Labiatae 18 (1 1.2%) Gramineae 16 (9.9%). 2003, 55 pages