Trakya, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerindeki Spermophilus (Bennet, 1835) (Mammalia:Rodentia) cinsinin morfolojik ve allozim varyasyonları
Morphological and allozyme variations of the Spermophilus (Bennet, 1835) (Mammalia:Rodentia) in Thrace, Central Anatolia and Mediterranean region
  1. Tez No: 133176
  2. Yazar: CEYDA BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCÜMENT ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Spermophilus, Central Anatolia, Mediterranean, Thrace, morphology, esterase, malate dehydrogenase ll
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TRAKYA, İÇ ANADOLU VE AKDENİZ BÖLGELERİNDEKİ Spermophilus (BENNET, 1835) (MAMMALIA: RODENTIA) CİNSİNİN MORFOLOJİK VE ALLOZİM VARYASYONLARI Ceyda BAYRAKTAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ercüment ÇOLAK Bu çalışmada Spermophilus cinsinin taksonomisine ve filogenisine katkı sağlamak ve Akdeniz populasyonlarının farklı takson olup olmadığını ortaya koymak amacıyla Akdeniz, İç Anadolu ve Trakya örneklerinin morfolojik, biyometrik, fallus, bakulum özellikleri incelenmiştir. Allozimik çalışmalarda ise Esteraz ve Malat dehidrojenaz enzim özellikleri göz önüne alınmıştır. Akdeniz, İç Anadolu ve Trakya populasyonlarında kranial karakterler, diş kökleri ve dişlerin durumunda farklılık bulunmamıştır. Renk özellikleri ve kuyruk uzunluğu üç populasyon için ayırıcı özelliktedir. İç Anadolu populasyonunda bakulumun sapındaki çıkıntı, İç Anadolu ve Trakya populasyonları için ayırıcıdır. Bu çalışmanın sonucu Spermophilus citellus ve Spermophilus xanthoprymnus türlerinin Trakya, Akdeniz Bölgesi ve İç Anadoluda yaşadığım desteklemektedir. 2003, 80 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Spermophilus, İç Anadolu, Akdeniz, Trakya, morfoloji, esteraz, malat dehidrojenaz
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MORPHOLOGICAL AND ALLOZYME VARIATIONS OF THE Spermophilus (BENNET, 1835) (MAMMALIA: RODENTIA) IN THRACE, CENTRAL ANATOLIA AND MEDITERRANEAN REGION Ceyda BAYRAKTAR Ankara Universty Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ercüment ÇOLAK In this study, in order to contribute to taxonomy and phylogenic and determine if Mediterranean population is different taxon, the genus Spermophilus collected Mediterranean Region, Central Anatolia and Thrace were examined based on morphological, biometrical, phallic, bacular and allozymic aspects. Esterase and malate dehydrogenase were scored for allozymic studies. There was no difference between Mediterranean Region, Central Anatolia and Thrace populations in respect to cranial characters, molar roots and dentition. Coloration pattern and tail length are distinguishing value for three populations. Process on the shaft of baculum differ from Central Anatolia from Thrace. The results of this study support that Spermophilus citellus and Spermophilus xanthoprymnus lives in Thrace, Central Anatolia and Mediterranean Region respectively. 2003, 80 pages