Consolida orientalis (Gay) Schröd. tohumlarının çimlenme biyolojisi üzerinde araştırmalar
Researches on the seed germination biology of oriental lakspur Consolida orientalis (Gay) Schröd.
  1. Tez No: 133198
  2. Yazar: AHMET TANSEL SERİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SOLMAZ SÖZERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Consolida orientalis, Ranunculaceae, seed germination biology, seed, dormancy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Consolida orientalis (Gay) Schröd. (Titrek Çiçeği) TOHUMLARININ ÇİMLENME BİYOLOJİSİ ÜZERİNDE AR/ ŞTIRMALAR Ahmet Tansel SERİM Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı DanışmamYrd.Doç.Dr. Solmaz SÖZERİ Bu çalışmada tahıl ekiliş alanlarında sorun olan titrek çiçeği (Consolida orientalis (Gay) Schröd.) tohumlarının çimlenme biyolojisi araştırılmıştır. Tohumların minimum, optimum ve maksimum çimlenme sıcaklıkları sırasıyla 5, 10 ve 15°C olarak bulunmuştur. +4°C ve oda sıcaklığında 1 ay depolanan tohumlardaki dormansiyi kırmada ön üşütme, gibberellik asit, potasyum nitrat, sülfürik asit, suda bekletme ve yıkama süresinin etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; +2°C ve -5°C'de ön üşütme, 4,8,12,24,48 saat suda bekletme ve yıkama çimlenmeyi artırırken. 150,200,250,500 ppm konsantrasyonlardaki gibberellik asit, %0.2'lik potasyum nitrat ve %98'lik sülfürik asit uygulamalarının çimlenmeyi azalttığı görülmüştür. Sülfürik asit uygulamasında tohumlarda çimlenme görülmemiş olup, en yüksek çimlenme oranı ise 48 saat suda bekletilen tohumlarda bulunmuştur (%52). Işığın, depolama koşullarının ve bu koşullarda depolama süreleri ve çimlendirme ortamının çimlenmeye olan etkisi araştırılmış; elde edilen sonuçlardan karanlıkta tohumların ışığa göre daha iyi çimlendiği, depolama süresi uzadıkça çimlenmenin azaldığı ve +4 C'de depolamanın çimlenmeyi artırdığı belirlenmiştir. 2003, 51 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Consolida orientalis, Ranuncuiaceae, çimlenme biyolojisi, tohum, dormansi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis RESEARCHES ON THE SEED GERMINATION BIOLOGY OF ORIENTAL LAKSPUR {Consolida oriemalis (Gay) Schröd.) Ahmet Tansel SERİM Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Asist.Prof.Dr. Solmaz SÖZERİ In this study, the seed germination biology of Oriental larkspur {Consolida orientalis (Gay) Schröd.)) which is a problem where cereals are grown was investigated. The minimum, optimum and maximum germination temperatures of the seeds are 5, 10 and 15°C, respectively. Applications of pre-chilling, gibberellic acid, potassium nitrate, sulfuric acid, keeping in water and washing duration on breaking dormancy for the seeds stored at +4°C and room temperature was investigated. According to the results of while pre-chilling at +2°C and -5°C, keeping in water for 4, 8, 12, 24, 48 hours and washing increases the germination, gibberellic acid at 150, 200, 250, 500 ppm concentration, 0.2% potassium nitrate and 98% sulfuric acid decreases the germination. No germination was observed at sulfuric acid application, the highest germination ratio was at the seed, which were kept in water for 48 hours (52 %). Application of light, storage conditions and storage duration and germination media were investigated; according to the results it is stated that the seeds were germinated better in dark than light, while the storage duration gets longer the germination ratio decreases and storage at +4°C increases the germination. 2003, 51 pages