Ankara ilinde otsu bitkilerdeki Aphidoidea (Homoptera) türlerinin parazitoitlerinin saptanması
The determination of the parasitoids of Aphidoidea (Homoptera) species on herbaceous plants in Ankara province
- Tez No: 133199
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞET KILINÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hymerioptera^ Aphidiidae, aphid, aphid parasitoid, herbaceous plants, Ankara
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA İLtNDE OTSU BİTKİLERDEKİ APHİDOİDEA (HOMOPTERA) TÜRLERİNİN PARA2İT0İTLERİNİN SAPTANMASI Nurper GÜZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Neşet KILINÇER Ankara İlinde otsu bitkiler üzerindeki Aphidoidea (Homoptera) türlerinin parazitoitlerinin saptanması amacıyla yapılan bu çalışma, 2001-2003 yıllan arasında yürütülmüştür. Survey çalışmaları sonucunda Aphidiidae familyasına ait 6 cins ve 10 tür saptanmıştır. Bu türler Praon volucre (Haliday), Praon dorsale (Haliday), Adialytus ambiguus (Haliday ), Lysiphlebus (Phlebus) fabarum (Marshall), Diaeretiella rapae (M'Intosh), Aphidius colemani Viereck, Aphidius funebris Mackauer, Binodoxys angelicae (Haliday), Binodoxys acalephae (Marshall), Binodoxys brevicornis (Haliday)'dir. Bunlar arasında Lysiphlebus fabarum bölgedeki otsu bitkiler üzerinde yaygın tür olarak belirlenmiştir. Mevcut literatüre göre Türkiye ve dünya faunası için yeni yaprakbiti, parazitoit ve konukçu bitki ilişkileri saptanmıştır. Çalışmada saptanan tüm türlerin tanımlamaları, dağılımları ve konukçu dizilerinin yanı sıra Aphidiinae altfamilyasına ait cinsler için teşhis anahtarı da verilmiştir. 2003, 93 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Hymenoptera, Aphidiidae, yaprakbiti, yaprakbiti parazdtoitleri, otsu bitkiler, Ankara
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE DETERMINATION OF THE PARASITOIDS OF APHIDOIDEA (HOMOPTERA) SPECIES ON HERBACEOUS PLANTS IN ANKARA PROVINCE NurperGÜZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor Prof. Dr. Neşet KILINÇER Studies on the determination of the parasitoids of Aphidoidea (Homoptera) species on herbaceous plants in Ankara province were carried out during 2001-2003. Six genera and ten species were determined belonging to Aphidiidae. These are Praon volucre (Haliday), Praon dorsale (Haliday), Adialytus ambiguus (Haliday ), Lysiphlebus (Phlebus) fabarum (Marshall), Diaeretiella rapae (M'Intosh), Aphidius colemani Viereck, Aphidius funebris Mackauer, Binodoxys angelicae (Haliday), Binodoxys acalephae (Marshall), Binodoxys brevicornis (Haliday). Among these, Lysiplebus fabarum was described as the most common species occurring on herbaceous plants. According to available information new parasitoid-host aphid-host plant associations for the Turkey and world fauna were also presented. A key for the identification of the genera of the subfamily Aphidiinae as well as descriptions, host ranges and distributions of the all identified species were given in this paper. 2003, 93 pages