Etlik piliç yemlerine L-karnitin ilavesinin performans ve karkas özelliklerine etkileri
Effects of dietary L-carnitine supplementation on performance and carcass traits of broilers chickens
  1. Tez No: 133201
  2. Yazar: ALİ FATİH ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: L-Carnitine, broilers, performance, carcass traits
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ETLÎK PİLİÇ YEMLERİNE L - KARNİTİN İLAVESİNİN PERFORMANS VE KARKAS ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Ali Fatih ÇEVİK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabflim Dalı Danışman: Pro£ Dr. Necmettin CEYLAN Bu araştırma, etlik piliç yemlerine farklı düzeylerde L-Karnitin ilavesinin performans ve karkas özelliklerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada günlük yaşta 200 adet karışık cinsryette Ross 308 etlik civciv, 5 tekerrürlü 4 gruba tesadüfi olarak dağıtılmışlardır. Deneme ; kontrol ve kontrol rasyonuna 50, 100 ve 150 ppm karnitin ilave edilerek hazırlanan toplam 4 gruptan oluşmuştur. Araştırma 6 hafta sürdürülmüştür. Araştırma sonu ve beslenme dönemleri itibariyle etlik piliç yemlerine farklı düzeylerde karnitin ilavesinin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma üzerine önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir (P>0.05). Arastama sonu itibariyle kontrol, 50, 100 ve 150 ppm karnitin ilave edilen gruplar için canlı ağırlık değerleri sırasıyla; 1958.6 g, 2042.2 g, 1973.0 g ve 2061.8 g canlı ağırlık artışı değerleri sırasıyla; 1913.2 g, 1996.8 g, 1927.5 g ve 2016.3 g yem tüketim değerleri sırasıyla; 2996. 8 g, 3127.2 g, 3029.2 g ve 3176.8 g ve yem değerlendirme sayılan sırasıyla; 1.57, 1.57, 1.57 ve 1.58 olarak tespit edilmiştir. Denemede karkas randımanı, but, göğüs ve abdominal yağ oram karnitin ilavesinden önemli düzeyde etkilenmemiştir(P>0.05). Göğüs ve but etinde protein ve kuru madde düzeyi muamelelere göre önemli düzeyde farklılık göstermemiştir. Ancak göğüs etindeki yağ oram 150 ppm karnitin ilave edilen grupta 50 ppm ve 100 ppm ilave edilenlere göre önemli düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanılarak; etHk piliç yemlerine farklı düzeylerde L- Karnitin ilavesinin performans ve karkas kalitesi üzerine ciddi anlamda önemli bir etkisi olmadığı, ancak kullanımı durumunda da yüksek düzeylerin tercih edilmemesi gerektiğini söylemek mümkündür. 2003, 42 sayfa ANAHTAR KELİMELER: L-Karnitin, etlik piliç, performans, karkas özellikleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF DIETARY L - CARNITINE SUPPLEMENTATION ON PERFORMANCE AND CARCASS TRAITS OF BROILER CHICKENS Al Fatih ÇEVİK Ankara University Graduate School Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Pro£ Dr. Necmettin CEYLAN The objective of this study was to determine the effects of L-Carnitine supplementation at different levels in broiler diets on performance and carcass traits. In the research, 200 Ross 308 male and female broiler chicks were randomly distributed into 4 experimental groups each has 5 replicates. The experiment was designed with 4 diets by supplementing 0, 50, 100 and 150 ppm carnitine. The experiment was conducted through 6 weeks. At the end of the experiment and during the feeding periods, effects of carnitine supplementation in broiler diets on live weight, live weight gain, feed consumption and feed conversion were not found statistically significant (P>0.05). At the end of the experiment, live weights, weight gain, feed consumption and feed conversion ratios of control, 50, 100 and 150 ppm carnitine supplemented groups were measured as 1958.6, 2042.2, 1973.0 and 2061.8 g ; 1913.2, 1996.8, 1927.5 and 2016.3 g ; 2996.8, 3127.2, 3029.2 and 3176.8 g and 1.57, 1.57, 1.57 and 1.58 respectively. In the experiment, carcass yield, thigh, breast and abdominal fet rate were not affected significantly by the levels of carnitine supplementation. The protein and dry matter level in breast and thigh meat didn't show any significant differences according to the treatments. However, the fet level in breast was found higher in 150 ppm carnitine suplemented group than 50 ppm and 100 ppm carnitine supplemented groups (PO.05). The results of the experiment shows that the effects of L-Carnitine supplementation in broiler diets at different levels on the performance and carcass traits are not significant. However, if it is intended to use in broiler diets, it is not necessary to add higher levels. 2003, 42 pages