Kalecik (Ankara) koşullarında yetiştirilen bazı sofralık üzüm çeşitlerinde yaz budamalarının verim ve ürün kalitesi üzerine etkileri
Effects of summer pruning on yield and quality of some table grape cvs. grown in Kalecik (Ankara) conditions
  1. Tez No: 133236
  2. Yazar: SÜLEYMAN TÜRKKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Y. SABİT AĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Vitis vimfera L, Tipping, Topping, Cluster titrating, Berry thinning
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
ÖZET Doktora Tezi KALECİK (ANKARA) KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN BAZI SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE YAZ BUDAMALARININ VERİM VE ÜRÜN KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Süleyman TÜRKKAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Y. Sabit AĞAOĞLU Bu çalışma 2001- 2002 yıllarında Kalecik (Ankara) koşullarında yetiştirilen, 7 yaşında, 2x3 m aralıkla dikilmişi değişik terbiye sisteminde ve anaçlar üzerinde aşılı bulunan standart softalık uzum çeşitlerinden Alp honse Lavallee, Cardinal, Razakı, Gülüzümü ve Çavuş 'da değ işik yaz budamalarının etkilerini araştırmak üzere yapılmıştır. I. Uygulama grubunda; aynı anaç (41B ) üzerine aşılı Alphonse Lavattee, Cardinal ve Razakı 'da uç alma, tepe alma, salkım seyreltme ve tane seyreltmenin değişik tiplerinin etkileri incelenmiştir. II. Uygulama grubunda; farklı anaçlar üzerinde yetiştirilen beş uzum çeşidinde bu yaz budamalarının etkileri ve bunların anaçlara göre etkilerinin değişimleri incelenmiştir. Denemelerde verim ve 11 kalite parametresi Özerine uygulamaların etkileri araştırılmış; denemeler fektöriyel düzende Tesadüf Bloktan Deneme Desenine göre kurulmuştur. 2001-2002 kış döneminde oluşan şiddetli olanlar nedeniyle ilk yıl denemeye alman üç çeşitten ikisi (A. Lavallée ve Cardinal) denemeden çıkarılmış; ikinci yıl denemeye Gülzümü ve Çavuş uzum çeşitleri alınmıştır. Uygulamaların etkileri, çeşit, anaç ve uygulama tiplerine göre farklılıklar göstermiştir. Özellikle uygun zamanlarda yapılması koşulu ile arzu edilen verim ve kalitenin oluşmasını sağlayan tepe ve uç alma uygulamaları tavsiye edilebilir nitelikte bulunmuştur. 2003,192 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Vıtis vinifera L., Uç alma, Tepe alma, Salkım seyreltme, Tane seyreltme.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis EFFECTS OF SUMMER PRUNING ON YIELD AND QUALITY OF SOME TABLE GRAPE CVS. GROWN IN KALECİK (ANKARA) CONDITIONS Süleyman TÜRKKAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Y. Sabit A?AOGLU This study was performed in 2001 and 2002 and» the prevailing conditions in Kalecik, Ankara to determine any possible effects of different summer pruning on the standard grapevine cultivars of Alphonse Lavallee, Cardinal, Razakı, Gülüzümü and Çavuş, 7 years old, planted at 2x3 m intervals in a different training system, and inoculated on the rootstocks. In the Application Group I, the effects of different types of tipping, topping, cluster thinning and berry thinning on Alphonse Lavallee, Cardinal and Razakı inoculated on the same rootstock (41 B). The Application Group II comprised of five grape cultivars grown on different rootstocks to esamine the effects of these summer primings and any possible changes in such effects depending on the rootstock. Tests were carried out in factorial arrangement according to the coincidence blocks testing design in order to examine the effects of applications on yields and 11 quality Due to the severe frosts experienced in the 2001-2002 winter season, two (A. Lavallee and Cardinal) of die three cultivars were excluded from tests, and GüluzumO and Çavuş were included in die second year tests. The applications showed differences depending on the cultivars, rootstocks and application types. In particular, the tipping and topping applications were found advisable, as they resulted in obtaining the desired yield and quality, provided that they are made in proper times. 2003, 192 pages