Okul öncesi eğitim kurumlarında sınıf içi etkinliklere katılan ve katılmayan annelerin okul öncesi eğitim hakkındaki bilgilerin incelenmesi
Analysis of the klowledge about preschool education of mothers who attended, and who did not attend in-class activities in preschool institutions
- Tez No: 133731
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE B. AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Ebeveyn - Çocuk İlişkisi, Ebeveyn Katılımı, Ebeveyn Katılım Programları, Preschool Education, Parent - Child Relationship, Parent Involvement, Parent Involvement Programs
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Sınıf İçi Etkinliklere Katılan ve Katılmayan Annelerin Okul Öncesi Eğitim Hakkındaki Bilgilerinin İncelenmesi. Bu araştırma, okul öncesi eğitimde annelere uygulanan“Sınıf İçi Etkinliklere Katılım Programı'nın, annelerin okul öncesi eğitim hakkındaki bilgilerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 2001-2002 Eğitim - Öğretim yılında Ankara İli Gölbsaşı İlçesi'nde M.E.B'na bağlı Baldudak İlköğretim Okulu, Gündüzalp İlköğretim Okulu ve İnönü İlköğretim Okulu'ndaki anasınıflarına devam eden çocukların annelerinden oluşmuştur. Baldudak İlköğretim Okulu' nda anasınıfına devam eden 25 çocuğun annesi deney grubu, diğer iki okuldaki 25 çocuğun annesi de kontrol grubu olmak üzere, toplam 50 anne araştırmanın örneklem grubunu oluşturmuştur. Araştırmada ön test, son test ve kontrol gruplu araştırma deseni içinde çalışılmıştır. Bu çalışmada, araştırmacı tarafından deney grubundaki annelere uygulanmak üzere ”Sınıf İçi Etkinliklere Katılım Programı“ hazırlanmıştır. Üç aşamadan oluşan katılım programı sekiz hafta sürdürülmüştür. Ayrıca program; ev ziyaretleri, sınıf içinde oluşturulan veli kütüphanesi, bülten panosu ve sınıf dışı etkinliklerle de desteklenmiştir. Kontrol grubunda ise herhangi bir katılım çalışması yapılmamıştır. Araştırmaya katılan annelerin okul öncesi eğitimi hakkındaki bilgilerini belirlemek için kullanılan ”Okul Öncesi Eğitim Bilgi Formu“ ile, annelerin kişisel bilgilerinin elde edilmesinde kullanılan ”Kişisel Bilgi Formu“ araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. ”Okul Öncesi Eğitim Bilgi Formu“ deney grubundaki annelere, ”Sınıf İçi Etkinliklere Katılım Programından önce ön test, programın uygulanmasından sonra ise son test olarak verilmiştir. Aynı form kontrol grubunda ön test ve son test olarak uygulanmıştır.Araştırmada, deneysel işlemden elde edilen verilerin analizinde Kruskal Wallis Testi, Mann-Whitney U Testi, İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının son test sonuçlarına göre, deney grubunun okul öncesi eğitime ilişkin bilgi düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olduğu saptanmıştır (p < 0.05). Kontrol grubunda da son test sonuçlarına göre, çok düşük düzeyde anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür (p < 0.05). Araştırma sonuçlarına göre, annelerin okul öncesi eğitime ilişkin bilgi düzeyleri ile yaş, öğrenim durumu, sahip oldukları çocuk sayısı, okul öncesi eğitime devam eden çocuğun kaçıncı çocukları olduğu, çalışma durumu ve gelir durum arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ancak deney grubunda, annelerin okul öncesi eğitim hakkındaki bilgilerinin diğer çocuklarının okul öncesi eğitim alma durumlarına göre puanları ön testte anlamlı bulunurken (p < 0.05), katılım programının uygulanmasından sonra son testte anlamsız bulunmuştur (p > 0.05).
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Analysis of the Knowledge about Preschool Education of Mothers who attended, and who did not attend in-class activities in Preschool Institutions. This study is designed to analyze the impact of“Program of Involvement in Class Activities”on the mothers' knowledge on preschool education. The sample of the study includes the mothers of preschool age children attending to public preschools in Gölbaşı district of Ankara (Baldudak Basic Education School, Gündüzalp Basic Education School, İnönü Basic Education School). A total of 50 mothers involved in the study. Mothers were classified into two groups = control group (n = 25) and experiment group (n = 25). The study design is consisted of pre-test, post-test and control group techniques. The program of involvement in in-class activities was developed by the author. The involvement program includes three phases and lasts for eight weeks. Furthermore, the program is supported by the following activities: home visits, in-class library for parents, news board and outside activities. These activities were all directed towards the experimental group. Any treatment was realized for control group.“Preschool Education Information Form”was developed by the author in order to determine the knowledge of mothers on preschool education. Another form, namely“Personal Information Form”was also developed to find out the personal background information of mothers. The first form was used as pre-test and post-test for experiment group mothers. The same form was also administered to control group mothers. The data obtained were analysed using the following techniques: Kruskal Wallis Test, Mann-Whitney U Test, Test of the Significance of the Variance between two means, and One- Way Variance Analysis (ANOVA).iv in accordance with the results of post-tests of both groups, there is a statistically significant difference for experimental group regarding knowledge level on preschool education (p < 0.05). Post-test results also indicate statistically significant diference for control group, but this value is very low (p < 0.05). The findings indicate that there is no statistically significant correlation between the mothers' knowledge on preschool education and such factors as age, educational background, the number of children, occupational status and income. It is also found that mothers in experimental group knowledge on preschool education is statistically significant in pre-test in relation to their other children's having preschool education (p < 0.05). However it is found to be statistically insignificant in post test (p > 0.05).