Sayısal ve sözel eğitim almış lisans son sınıf öğrencilerinin melodi tekrarı yoluyla kısa dönemli müzik hafızalarının arasındaki farkın ölçülmesi
Measurement of the differences the short term musical memory of the analytically and verbally educated forth year university students by means of repetition of melodies
- Tez No: 133797
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADIK ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Müzikal İşitme, Sözel Eğitim, Sayısal Eğitim, Biliş, Algı, Beyinsel Baskınlık, Beyinsel Yanallaşma, Musical Hearing, Analytical Education, Verbal Education, Perception, Cognition, Cerebral Dominance, Lateralisation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET Müziksel işitme, çok karmaşık nörofizyolojik ve algısal unsurları içinde barındıran bir kavramdır. Müzikal işitme, uyaranın duyu organıyla alınmasından başlayıp, beyinde uyaranın anlamlandırılması ve uygun tepkinin oluşmasıyla son bulan bir süreçtir. Müzik eğitimi olmayan insanlarda müzikal uyaranın işlenmesi, genelde sağ yarıkürede gerçekleşir. Bu süreç, müzisyenlerde sol yarıkürede toplanmıştır. Sayısal ve sözel eğitim almış insanlar arasında beyinsel baskınlık anlamında, müziksel uyaranın işlenme süreçlerinde bir fark yoktur. Bu insanlara uygulanan dinleme-tekrar etme testinin sonucunda, sayısal eğitim almış insanların lehine olarak ortaya çıkan fark, sayısal eğitim almış insanların, müzikal uyaranın işlenme süreçlerinde, aldıkları analitik eğitim dinamiklerini kullanmalarının sonucudur. Araştırmanın sonucunda ortaya çıkan anlamlı fark, sayısal eğitimin, müzikla algılamada daha avantajlı olduğu şeklinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Musical hearing is a concept that includes complex neurophysiological and perceptional components. As a process, musical hearing begins when musical stimulus is perceived by ears and continues at the end of the stimulus cognited in the brain. In naive listeners's brains, usually, musical stimulus processes lateralized to right hemisphere. These processes, in musicians's brains lateralized to left hemisphere. As cerebral dominance, there is no difference beetween the verbal educated and analytical educated people. As a result of the listening-repeating test applied to these subjects, at musical processes, analytical educated people are more successfull by using their analytical education processes. The difference resulted by the task is summed as the analytical education is taking more advantage in musical cognition.